Straf van ouders mag GAS-boete vervangen

Protest tegen de GAS-boetes. © BELGA

Ouders kunnen vanaf 2014 hun minderjarige kinderen een GAS-boete besparen door zelf een passende straf op te leggen.

Vanaf 2014 kunnen ouders hun minderjarige kinderen een GAS-boete besparen als ze zelf een passende straf opleggen. Dat alternatief geldt wel enkel voor kleine inbreuken. Elke gemeente kan autonoom beslissen over het nieuwe luik “Ouderlijke betrokkenheid” van de GAS-wet. Deerlijk, Harelbeke en Kortrijk zullen de optie goedkeuren. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Kleine inbreuken

De GAS-ambtenaar van de gemeente kan ouders de kans geven om hun tienerdochter of -zoon zelf een straf op te leggen in plaats van een GAS-boete te betalen. Dat kan wél alleen bij kleine inbreuken, zoals een blikje weggooien of kauwgom uitspuwen op straat, graffiti spuiten of wildplassen. De criteria voor de straffen zijn echter niet vastgelegd, wat gevaar voor willekeur inhoudt.

“Dat zal geval per geval moeten bekeken worden”, zegt sanctionerend ambtenaar en jurist Frank Detremmerie van Harelbeke. “Maar een tiener die bijvoorbeeld graffiti spuit op een gevel, het laten opruimen, of de schade die hij of zij heeft gedaan, laten herstellen, lijkt me al een redelijk voorstel. De voorwaarde is wel dat de uitvoering van die straf wel controleerbaar moet zijn.”

Ongelijke behandeling

Voormalig vrederechter Jan Nolf, een tegenstander van de hele GAS-wetgeving, vindt de ouderlijke betrokkenheid onzin. “In een jeugdparket mogen deskundigen, die jaren ervaring hebben en een gespecialiseerde opleiding hebben genoten, zelfs nog geen alternatieve straf opleggen aan minderjarigen, wat moeten die amateurs van sanctionerende ambtenaren dat dan doen? Dat is in strijd met de rechten van het kind.”

Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen vreest dat dit voor een ongelijke behandeling kan zorgen. “Zo worden de straffen wel heel persoonlijk. Niet alleen verschillen ze van stad tot stad, maar nu ook al van persoon tot persoon.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content