Opinie

Tessa Vermeiren

Stop met lezen!

Tessa Vermeiren Tessa Vermeiren is voormalig hoofdredactrice van Knack Weekend

Stilaan begint het me te dagen : lezen is uncool. Het is tijdverlies voor oude mensen. Het begon met StuBru-jongen Otto Jan Ham, die in het zomerprogramma van Jan Leyers zonder schroom verkondigde dat hij nooit, nooit, een boek las. Daar had hij geen geduld en geen tijd voor. Het was dan ook te merken aan zijn reportage over de koppensnellers in Papoe Nieuw Guinea, waarvan fragmenten werden getoond, die uitblonken door oppervlakkigheid en gebrek aan achtergrond.

Binnenkort wordt die cultus van “lezen is uncool” verheven tot een televisieprogramma.

“Alles uit de kast” uit de Woestijnvisfabriek doet iets met boeken. Maar het gaat niet in de eerste plaats over lezen, nee. Lezen dat lijkt wel iets voor mensen die geen leven hebben, toch?

Een boek is de moeite waard voor het programma van Sven Speybrouck als iemand er een leuk verhaal kan rond vertellen, geen verhaal over het verhaal dat daar gedrukt staat of over de schrijver of schrijfster van het boek. Dat hoeft niet. Maar of zo’n boek helpt tegen maagpijn of van pas komst op het toilet bij gebrek aan de broodnodige rol, dàt is pas interessant. Daar mag u àlles komen over vertellen, als het maar leuk klinkt. Als er maar gelachen of geweend kan worden door de kijker van Eén.

Nu ja, wat is een boek per definitie? Een hard omslag met een kleurig plaatje voorop en daartussen een paar katernen bedrukt papier.
Als zelfs uitgeverijen nog maar weinig respect hebben voor “het boek” en elk jaar meer nutteloze en waardeloze rommel in hun catalogen opnemen is het niet verwonderlijk dat boeken op den duur ook als dusdanig worden behandeld.

Eén boodschap : stop met boeken lezen. Laat geen nacht slaap meer omdat een schrijver u in de ban houdt, het is absoluut niet meer van deze tijd. Behandel boeken met dédain en u bent weer helemaal bij.

Partner Content