Stijging van 192,5 procent asielaanvragen in vergelijking met vorig jaar

Asielzoeker in het opvangcentrum in Bierset, nabij Luik. © Belga

‘Nog nooit werden zoveel asielaanvragen van personen uit eenzelfde land, Irak, geregistreerd in een maand’, meldt het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS).

In augustus zijn in België 4.621 asielaanvragen ingediend. Dat is een stijging van 55,3 procent in vergelijking met juli 2015 en van 192,5 procent in vergelijking met augustus vorig jaar. ‘Dit is een ongeziene stijging van het aantal asielaanvragen ingediend in een maand’, zo maakte het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) bekend. Het voornaamste land van herkomst is Irak.

Met 2.160 aanvragen of 46,7 procent van het totaal is Irak het voornaamste land van herkomst. Dan volgen Syrië (916 aanvragen, 19,8 procent), Afghanistan (428 aanvragen, 9,3 procent) en Somalië (211 aanvragen, 4,6 procent).

Niet-begeleide minderjarige vreemdelingen

‘Nog nooit werden zoveel asielaanvragen van personen uit eenzelfde land, Irak, geregistreerd in een maand’, aldus het CGVS, dat nog opmerkt dat dezelfde stijging van het aantal asielaanvragen en personen uit Irak niet noodzakelijk wordt waargenomen in de andere Europese landen.

Daarnaast nam het aantal asielaanvragen van niet-begeleide minderjarige vreemdelingen sterk toe. In augustus dit jaar ging het om 352 aanvragen, wat een toename van maar liefst 590,2 procent is in vergelijking met augustus 2014 (51 aanvragen). In vergelijking met juli dit jaar (195) ging het om een stijging met 80,5 procent.

Het CGVS nam in augustus in totaal 1.107 beslissingen, waarvan 136 beslissingen werden genomen in het kader van het onderzoek van de meervoudige aanvragen. Van de 971 beslissingen ten gronde, ging het om 495 beslissingen tot erkenning van de vluchtelingenstatus en 100 beslissingen tot toekenning van subsidiaire bescherming.

Werklast

Eind augustus bedroeg de totale werklast van het CGVS 5.872 dossiers. Gezien 3.900 dossiers kunnen worden beschouwd als een normale werkreserve, bedraagt de eigenlijke achterstand 1.972 dossiers.

Het CGVS merkt op dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) ‘nog een zeer groot aantal dossiers van asielaanvragen die in juli en augustus 2015 werden ingediend, aan het CGVS moet overdragen.’ (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content