‘Sterk signaal aan samenleving’: werkgever die ’te oude’ sollicitant weigerde veroordeeld

© iStock

De arbeidsrechtbank van Gent heeft een werkgever veroordeeld tot een dwangsom voor leeftijdsdiscriminatie, omdat hij een 59-jarige kandidaat enkel vanwege zijn leeftijd niet had uitgenodigd op een sollicitatiegesprek.

Dat meldt Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, dat naar de rechtbank was gestapt nadat verschillende verzoeningspogingen waren mislukt.

25.000 euro

De rechtbank veegde het argument van de werkgever dat oudere werknemers moeite hebben met de gebruikte softwareprogramma’s van tafel.

De rechter veroordeelde de werkgever tot een dwangsom van duizend euro per nieuwe inbreuk en een schadevergoeding voor het slachtoffer van 25.000 euro. Hij moet zijn veroordeling bovendien aanplakken op een voor iedereen goed zichtbare plek.

Beroep

Het veroordeelde bedrijf is Dovy Keukens van Donald Muylle, dat het voorval erg betreurt. Het bedrijf overweegt in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.

‘Het gaat om een alleenstaand geval, waarbij een medewerker op eigen houtje een e-mail heeft gestuurd die voor ons niet door de beugel kan’, klinkt het in de krant Het Nieuwsblad.

‘Sterk signaal’

Volgens Unia stelt de uitspraak een ernstig onderschat maatschappelijk probleem aan de kaak. ‘Nog steeds worden ouderen gezien als minder flexibel, niet mee met de technologie of haast per definitie lijdend aan gezondheidsproblemen’, zegt Unia-directrice Els Keytsman ‘De rechter heeft die vooroordelen in deze zaak terecht afgestraft en geeft daarmee een sterk signaal af aan de samenleving.’

Volgens Keytsman blijft leeftijdsdiscriminatie vaak onder de radar. Unia telde vorig jaar 80 dossiers voor de discriminatiegrond leeftijd. Meer dan de helft van de dossiers (56 procent) ging over werk. Vooral de categorieën 45-55 jaar (29 procent) en 55-65 jaar (20 procent) werden getroffen.

Vergrijzing

‘Uit studies blijkt dat één op de drie werknemers vindt dat leeftijdsdiscriminatie gerechtvaardigd is en dat 45-plussers een aanzienlijk risico lopen om gediscrimineerd te worden. Leeftijdsdiscriminatie wordt dus niet altijd ernstig genomen, laat staan dat ze zou worden gemeld. Terwijl het een reëel probleem is’, aldus Keytsman, die benadrukt dat het probleem door de vergrijzing riskeert nog te groeien. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content