Steeds meer kinderen hongerig naar school

Kinderen komen steeds vaker op school aan met een ;lege brooddoos. © BELGA

De crisis treft Vlaanderen en dat merkt ook het onderwijs. Steeds meer scholen moeten op eigen kosten een middagmaal geven aan kinderen die zonder eten op school arriveren.

De stad Gent en de Vlaamse Onderwijsraad trekken aan de alarmbel, melden De Standaard en Het Nieuwsblad. In Gent zien steeds meer scholen uit alle onderwijsnetten ’s ochtends leerlingen met honger binnenkomen. “Die kinderen hebben ook geen boterhammen mee voor ’s middags, hoogstens een lege lunchbox”, zegt de Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen).

Decruynaere verwacht nu al dat het Gentse budget om de scholen bij te springen volgend jaar moet worden opgetrokken van 35.000 naar 50.000 euro. Ze zal daarvoor samenwerken met het Gentse OCMW, omdat almaar meer Gentse scholen met het probleem te maken krijgen. “Finaal zal de Vlaamse overheid moeten ingrijpen. Scholen en steden kunnen dit niet alleen aan.”

Ook de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) maakt zich zorgen. Volgens Gerda Bruneel van het Vlaams Verbond van Katholiek Basisonderwijs, tevens lid van de Vlaamse Onderwijsraad, bereidt de Vlor daarom een advies voor dat stelt dat op school gratis maaltijden aangeboden moeten worden, “zoals dat in een aantal Scandinavische landen al veel langer het geval is.” (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content