‘Steeds meer geruchten over aftreden koning Albert II’

© Image Globe
Simon Demeulemeester

De geruchten over een troonsafstand van koning Albert II worden steeds hardnekkiger, schrijft Béatrice Delvaux in Le Soir. ‘Het taboe op abdicatie is weggevallen’

De geruchten over een troonsafstand van koning Albert II circuleren steeds hardnekkiger in de Wetstraat, zo schrijft Béatrice delvaux in haar editoriaal in Le Soir. Zijzelf vraagt dat het koninsghuis duidelijkheid schept.

Het wordt nergens officieel bevestigd, maar volgens Béatrice Delvaux van Le Soir zouden geruchten omtrent een abdicatie van koning Albert II ten voordele van prins Filip steeds hardnekkiger worden. Als dat het geval is, dan zou prins Filip in de herfst koning worden.

Delvaux ziet alvast deze zomer enkele gelegenheden waarbij Albert II, die ‘moe’ zou zijn, zou kunnen een stap opzij doen: 6 juni wordt hij 79, er is uiteraard de nationale feestdag op 21 juli en er zijn de feestelijkheden omdat Albert op 9 augustus 20 jaar op de troon zit.

Klaarheid

Volgens de editorialiste is het taboe op abdicatie weggevallen door de troonsafstand van koningin Beatrix, nu opnieuw prinses, ten voordele van haar zoon Willem-Alexander. Toch moet opgemerkt dat het Belgische koningshuis niet de traditie heeft om de kroon af te staan. Delvaux wil dat het koningshuis klaarheid schept. Als Albert II inderdaad wil aftreden, dan “moet hij een timing” meedelen.

‘Koning Albert is minstens even moe als Beatrix’

Over een aftreden van koning Albert II zei koningshuiskenner Jan Van Den Berghe eerder aan Knack.be: “Koning Albert is zeker even moe als Beatrix, maar of hij zal opstappen? Zijn opvolger, prins Filip, heeft niet dezelfde geloofwaardigheid als Willem-Alexander. Tweede element is dat de politiek, althans de meerderheidspartijen, Albert II graag nog even ziet blijven zitten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content