Staking zorgt voor hinder op Brussels Airport

© Belga

De luchthaven van Zaventem verwacht een “heel moeilijke dag” door de staking bij afhandelaar Swissport. De meeste vluchten vinden evenwel plaats.

Vliegtuigpassagiers die een vlucht nemen vanop de lucthaven van Zaventem, zullen hinder ondervinden door een staking van het bagagepersoneel van Swissport.

Bij Swissport, dat de bagage laadt en lost bij een aantal vliegtuigmaatschappijen waaronder Brussels Airlines, wordt gestaakt tegen de onderbezetting van het personeel.

Vakbondsafgevaardigden zeggen dat de staking doorgaat tot de directie voldoende garanties geeft.

‘Heel moeilijke dag’

De luchthaven van Zaventem verwacht een “heel moeilijke dag”. Een aantal vluchten van Lufthansa en enkele andere maatschappijen die door Swissport afgehandeld worden is afgeschaft. Dat meldt luchthavenwoordvoerder Jan Van der Cruysse.

Het ziet er volgens de woordvoerder naar uit dat de meeste langeafstandsvluchten plaatsvinden. Reizigers moeten wel rekening houden met aanzienlijke vertragingen. Voor vertrekkende reizigers raadt Van der Cruysse aan om indien mogelijk enkel met handbagage te reizen. “Dat betekent 1 stuk binnen de opgegeven gewichten en afmetingen.”

Aankomende passagiers wordt gevraagd om, indien zij hun bagage niet op de band zien verschijnen, niet te blijven wachten op de luchthaven. Ze kunnen dan een dossier opstellen via de website van hun luchtvaartmaatschappij, waarna de bagage in de komende dagen thuisbezorgd zal worden.
‘Onderhandelingen alle kansen geven’

In een reactie op de staking wijst de directie van Swissport erop dat begin deze week was afgesproken om de sociale vrede voor twee weken te handhaven en de onderhandelingen alle kansen te geven. Dat heeft ceo Marcel Buelens gezegd aan de VRT-radionieuwsdienst.

“Wat ik bizar vind, is dat wij sinds vorige week maandag geen problemen meer gehad hebben”, zo reageert Buelens. De ceo maakt gewag van “een klein incident met een supervisor” dat de zaak deed escaleren.

“In de notulen gemaakt op het ministerie van Arbeid staat nochtans duidelijk dat twee weken moest gewacht worden en dat men de onderhandelingen alle kansen moest geven.”

Bij het bedrijf is al langer sociale onrust. Vakbonden zeggen dat de directie de afspraken die zijn gemaakt na de overname van Flightcare door Swissport niet heeft nageleefd. (Belga/TE)

Reizigers die een vlucht hebben met een maatschappij die de afhandeling laat verzorgen door Swissport, wordt aangeraden de nodige informatie te zoeken op www.brusselsairport.be of bij hun luchtvaartmaatschappij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content