Staking Swissport: Wathelet legt dwangsommen op

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) en Brussels Airport laten het materiaal van bagageafhandelaar Swissport in beslag nemen en zullen dwangsommen afdwingen.

Staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) en Brussels Airport laten het materiaal van bagageafhandelaar Swissport in beslag nemen, weigeren werkonwillig personeel de toegang tot de tarmac en beveiligde zones, en zullen dwangsommen afdwingen als de luchthavenoperaties worden verhinderd. De maatregelen gaan in om 14 uur. Dat delen de staatssecretaris en Brussels Airport mee.

De vakbonden en directie van Swissport bereikten woensdagavond na vier dagen staking een protocolakkoord via tussenkomst van een sociale bemiddelaar. De vakbonden verdedigden het akkoord donderdagvoormiddag tegenover hun achterban. De arbeiders van Swissport vonden het akkoord echter onvoldoende en bleven wantrouwig staan tegenover de directie. In de namiddag zouden de vakbonden de arbeiders verder proberen te overtuigen.

‘Onaanvaardbaar’

Maar de autoriteiten willen dat overleg niet afwachten en nemen vanaf 14 uur dus maatregelen. “Het akkoord bevat zowel concrete maatregelen die onmiddellijk ingaan, als een engagement van de Swissport-directie om de nodige besprekingen in de komende weken verder te zetten”, zeggen de staatssecreatris en Brussels Airport in een persbericht. “Het is onaanvaardbaar dat personeelsleden dit akkoord naast zich neer leggen en het werk weigeren te hervatten.”

“Brussels Airport en de staatssecretaris voor Mobiliteit hebben in eerste instantie de nodige tijd en ruimte gegeven aan het overleg en betreuren ten zeerste dat het bereikte akkoord niet door alle personeelsleden wordt uitgevoerd”, klinkt het verder. “Niet alleen zorgt deze uiterst lange staking sinds zondagavond voor enorme hinder voor duizenden reizigers, maar lijden Brussels Airport en haar partners bovendien een niet te overzien imagoverlies en wordt hierdoor een immense economische schade veroorzaakt voor alle bedrijven op de luchthaven en voor België in het algemeen.”

De staatssecretaris zegt nog dat hij met het oog op de toekomst initiatief zal nemen voor overleg met Brussels Airport, afhandelaars en vakbonden om een gemeenschappelijk statuut te creëren voor het personeel van afhandelaars. “Dit moet de werkzekerheid verbeteren ten voordele van de werknemers, de werkgevers, de luchthavens en de reizigers.” (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content