Staking op 31 mei leidt tot communautaire breuk bij socialistische overheidsbond

© Belga

De Vlaamse en Waalse vleugels van de socialistische overheidsbond ACOD gaan hun actiedag van 31 mei anders invullen.

De Vlaamse ACOD-leiding roept niet op tot een algemene staking en gaat een actie organiseren in Gent. De Franstaligen keurden tijdens een congres een oproep tot staking goed. De sectoren kunnen er zelfs voor kiezen ook na die dag nog verder te staken.

De Vlaamse afdeling van de socialistische overheidsvakbond ACOD reageerde ontstemd op het initiatief van de Franstalige vleugel om op te roepen tot een algemene staking vanaf 31 mei in de overheidssector. “Dit is een solo-initiatief. ACOD heeft in geen geval opgeroepen tot een staking”, zegt Guido Rasschaert, algemeen secretaris van de Vlaamse ACOD.

De stakingsoproep werd gelanceerd aan de kantoren van HR-Rail. Bij het spoor brak woensdag een spontane staking uit, die vooral in Wallonië goed opgevolgd wordt. De CGSP, de Franstalige ACOD, roept nu via een motie op om op de geplande actiedag bij de overheidsdiensten op 31 mei niet alleen een staking te starten bij het spoor, maar ook in alle andere overheidsdiensten.

Geen algemene staking

In Wallonië heerst een ander politiek klimaat dan in Vlaanderen

Michel Meyer (ACOD)

“Deze motie is er gekomen zonder voorafgaand overleg met ons”, zegt Rasschaert. “Er is geenszins een afspraak gemaakt om een algemene staking te houden tot de finish. We moeten eens samenzitten om te zien wat er aan de hand is.”

In een persbericht bevestigen de Vlamingen dat nog eens: in Gent zal een actie plaatsvinden ter ondersteuning van de openbare diensten en alle leden en militanten die daaraan deelnemen, worden gedekt door een stakingsaanzegging. “Het gaat evenwel niet om een algemene staking”, klinkt het.

Michel Meyer, nationaal voorzitter van ACOD, bevestigt de verschillende strategieën en legt uit dat in Wallonië de wil om te staken groter was. “In Wallonië heerst een ander politiek klimaat dan in Vlaanderen”, zegt hij. “We wilden iets doen op de 31ste. Maar als de treinen al niet rijden, is een betoging moeilijk.” Meyer zegt dat beslist is tot een staking op, maar niet vanaf 31 mei. Al voegt hij er meteen aan toe dat sectoren de mogelijkheid krijgen om hun staking voort te zetten als ze dat willen. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content