‘Staking moet in goede omstandigheden verlopen’

© Reuters

Premier Elio Di Rupo legt zowel begrip aan de dag voor de stakers als voor de burgers die door de nationale staking zullen getroffen worden.

De vakbonden moeten erover waken dat de staking van maandag in de best mogelijke omstandigheden verloopt. Dat heeft premier Elio Di Rupo tijdens het vragenuurtje in de Kamer verklaard. Hij zei aan Open VLD-fractieleider Patrick Dewael en Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas begrip te hebben voor de onrust van sommige burgers, maar ook voor degenen die last zullen ondervinden van de staking.

Een nieuwe algemene staking dreigt het land maandag plat te leggen. En dat kan volgens Open VLD-Kamerfractieleider Patrick Dewael niet. “Dat heeft niets vandoen met het ethische recht op staken”. Dewael riep de eerste minister op om de federale reserve in te zetten om zo het recht op arbeid te kunnen garanderen.

Di Rupo hield in zijn antwoord de kerk in het midden. Hij zei de stakers te begrijpen, maar ook degenen die hinder zullen ondervinden van de acties. “Het is belangrijk dat ieder zijn mening kan uiten, weliswaar met respect voor de anderen”, klonk het. Of de federale reserve van de politie gaat worden ingezet, is niet duidelijk. “De gemeenten en de diensten van Binnenlandse Zaken hebben hun rol te vervullen”, poneerde de premier.

Strikt en rechtvaardig

Op een andere vraag van Ecolo’er Olivier Deleuze verdedigde Elio Di Rupo de sociaaleconomische maatregelen van zijn ploeg en gaf hij aan waarom er tijdens de begrotingscontrole nog extra initiatieven zullen worden genomen. Hij gaf een opsomming van maatregelen die in andere EU-lidstaten werden genomen om aan te tonen dat het in ons land lang niet zo erg is. “We voeren een strikt, maar geen streng beleid”, was zijn conclusie. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content