Staking MIVB: bestuurder sloeg als eerste

Het personeel van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB heeft het werk neergelegd na een geval van agressie. De vakbonden vragen structurele oplossingen voor het veiligheidsprobleem.

Maandagavond werden in het metrostation Koning Boudewijn een metrobestuurder en een preventieagent belaagd door een passagier. Het tumult ontstond rond 19 uur toen de metrobestuurder zijn stuurpost verliet en werd achtervolgd door een passagier die, vergezeld van zijn vrouw en kind, aan de conducteur vroeg wanneer hij terug zou vertrekken. Volgens de bestuurder was de toon waarop de jongeman zijn vraag stelde agressief.

Volgens de camerabeelden blijkt dat de chauffeur de eerste vuistslag toediende aan zijn tegenstander. Daarop ontaardde de situatie in een gevecht met verschillende vuistslagen, waarbij een tussenkomende preventieagent ook in de klappen deelde. Vervolgens zou de chauffeur de passagier op de grond hebben geduwd, waarna beiden elkaar een tijdlang bleven uitschelden, tot de chauffeur hem opnieuw een vuistslag toebracht. Uit de beelden komt een zeker pestgedrag van de passagier jegens de chauffeur naar voren.

Het personeel van de Brusselse metro legde maandagavond spontaan het werk neer.

Frustratie

De vakbond ACV Openbare Diensten tilt zwaar aan het incident. “Het is het zoveelste feit op rij. Er is een algemeen veiligheidsprobleem op zowel de bussen, de trams als de metro. Daarnaast kan de beveiliging zelf niet gegarandeerd worden. Dat is onze frustratie. Bij eerdere incidenten, had het personeel de beloftes gekregen van meer veiligheid. De steun van de politie is altijd al een heikel punt geweest. Daar moeten ze niet op rekenen”, aldus Luk Smekens van ACV Openbare Diensten.

Het personeel van de Brusselse trams sloot zich dinsdagochtend aan bij de stakingsactie van de metrobestuurders. De bestuurders van de enkele buslijnen die dinsdagochtend nog uitreden, keerden terug naar de stelplaatsen. Vermoedelijk zullen er de hele dag geen metro’s rijden, het blijft onduidelijk of dat ook voor het tram- en busverkeer zal gelden.

Veiligheidsplan
Na de onderhandelingen tussen bonden en personeel trekken beide partijen dinsdagnamiddag naar de Brusselse regering. Ze zullen extra noodmaatregelen vragen om de veiligheid te verhogen, zoals extra privébewaking op bepaalde lijnen en op bepaalde tijdstippen.

Ondertussen laat Brussels minister van Mobiliteit Brigitte Grouwels weten dat ze volgende week een veiligheidsplan wil voorleggen aan de Brusselse regering. Toevallig zat Grouwels maandagavond, nog vóór het incident, al samen met de MIVB en Brussels minister-president Picqué om het net over de veiligheidsproblematiek te hebben. “Er moeten op korte termijn maatregelen komen, die ook een signaal zijn naar de MIVB-werknemers, maar daarnaast moeten we werken aan lange termijnmaatregelen om de veiligheid op en rond het Brusselse openbaar vervoer structureel te verbeteren”, zegt Grouwels.

Het inzetten van een private bewakingsfirma zou een korte termijnoplossing kunnen zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content