Staking gevangenissen: ‘We gaan door tot de finish’

© Belga

In de Brusselse en Waalse gevangenissen wordt nog steeds gestaakt. Dat zal zeker nog tot maandag zo zijn.

Jean Michel Hanozet, afgevaardigde van de christelijke vakbond in de gevangenis van Hoei, stelt dat de staking zeker tot maandag zal duren. “Het protocol van de minister is met een meerderheid geweigerd woensdagavond. We zetten de beweging voort ’tot de finish’ “, zei hij. Volgens de afgevaardigde is de socialistische vakbond solidair. In de Nederlandstalige gevangenissen verloopt de dienstverlening normaal.

Woensdagavond na een ontmoeting met de vakbondsvertegenwoordigers van het gevangenispersoneel, verheugde minister van Justitie Koen Geens zich erover dat het overleg met de vakbonden van het gevangenispersoneel op de goede weg is. Vooral de Vlaamse bonden lijken tevreden.

Aan Franstalige kant worden de voorstellen van de minister nog steeds als onvoldoende beoordeeld. Maandag vindt het overleg plaats in aanwezigheid van de sociaal bemiddelaar.

Brand

Ondertussen hebben in de gevangenis van Jamioulx, in Henegouwen, enkele gedetineerden woensdagavond verschillende voorwerpen en een container in brand gestoken, uit woede over de staking van de cipiers. De brandweer en ordediensten moesten tussenbeide komen.

De brandweer van Charleroi moest verschillende beginnende brandhaarden blussen woensdag rond 23.30 uur, aldus majoor Michel Méan, woordvoerder van de hulpverleningszone Henegouwen-Oost.

Met de brandstichting uitten de gedetineerden hun ongenoegen over de verslechterde omstandigheden in de gevangenis sinds het begin van de staking van de cipiers. Behalve de brandweer was ook een grote politiemacht ontplooid om de rust in de gevangenis te herstellen.(Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content