‘Stakende luchtverkeersleiders in Frankrijk? Dan wordt het goed weer’

Luchthaven Charles-de-Gaulle, Parijs © Reuters

‘Staking van de luchtverkeerleiders, dan is er goed weer op komst’, lacht de Franse bevolking wel eens. Maar zit er een grond van waarheid in dit gezegde? Het bedrijf EUclaim zocht het uit.

In Frankrijk staken de luchtverkeersleiders vandaag en morgen. Ze eisen onderhandelingen over de werkorganisatie en de pensioenleeftijd voor de luchtverkeersleiders. Stakingen zijn keer op keer een bewijs dat werknemers niet tevreden zijn over de werkomstandigheden of hun loon. Al circuleert er in Frankrijk ook een ironische grapje. ‘Stakingen, dan is er goed weer op komst.’

EUclaim, een bedrijf gespecialiseerd in gegevens over vliegverkeer, zocht uit of dit volksgezegde ook daadwerkelijk klopt. Elke staking georganiseerd door de belangrijkste vakbond SNCTA werd onder de loep genomen, schrijft The Telegraph.

Volop zon

Drie Franse steden – Parijs, Marseille en Bordeaux werden opgenomen in het onderzoek. Wat bleek, keer op keer was het weer goed. Vorige zomer bijvoorbeeld, vonden er een stakingen plaats op 15 mei, 24 en 25 juni. Dagen waarop het niet regende, geen wolken waren en de zon volop scheen met aangename (en in Marseille zelfs hete temperaturen).

'Stakende luchtverkeersleiders in Frankrijk? Dan wordt het goed weer'
© iStockphoto

En ook bij de andere stakingen waren de weersomstandigheden goed. EUclaim kon slechts één uitzondering vinden, voor de onderzochte stakingen.

Kanttekeningen

Al zijn er natuurlijk enkele kanttekeningen te maken. Zo zijn de weersomstandigheden in de drie steden in de lente en zomer ‘bijna altijd goed.’ Maar dat weerhoudt het bedrijf er niet van om sterke uitspraken te doen. ‘Franse luchtverkeerleiders zijn hardnekkige stakers. De laatste twee jaar werd er maar liefst negen dagen gestaakt. De volgende stakingen gepland op 8 en 9 april, 16-18 april en 29 april – 2 mei, beloven alvast mooie dagen te worden wat het weer betreft.’

En inderdaad, zeker wat de onmiddellijke weersvoorspellingen betreft, zal de zon schijnen in Parijs bij temperaturen rond 18 graden Celsius.

Hinder in België

Zowat veertig procent van de vluchten is geannuleerd in Frankrijk. Niet alleen in Frankrijk zijn de gevolgen van de staking groot, ook in ons land is er hinder voelbaar. Vanuit Zaventem zijn al een tiental vluchten richting Frankrijk, Spanje en Portugal geschrapt. Ook vanuit Charleroi heeft Ryanair al een tiental vluchten geschrapt.

SN Brussels Airlines annuleerde enkel de lijn tussen Brussel en Nice. De andere Franse bestemmingen naar Marseille, Toulouse, Straatsburg, Parijs en Montpellier blijven behouden, maar kunnen vertragingen oplopen, zo liet woordvoerder Geert Sciot weten.(AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content