Stafchef tracht gemoederen over ontslag ADIV-baas te bedaren

Defensieminister Ludivine Dedonder bij een demonstratie van het Belgische leger. © belga

De stafchef van het leger, Michel Hofman, roept in een interne communicatie op tot loyauteit en sereniteit, na het omstreden ontslag van generaal Philippe Boucké, de chef van de militaire inlichtingendienst ADIV. Dat meldt De Tijd dinsdag.

Stafchef Michel Hofman heeft een interne communicatie in het leger rondgestuurd. De aanleiding is de commotie over de beslissing van minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) om in de zaak-Conings de kop van generaal Boucké, de chef van de militaire inlichtingendienst ADIV, te laten rollen.

‘Ik hecht eraan terug te komen op de talrijke reacties van steun, on­begrip en zelfs onrechtvaardigheid veroorzaakt door de beslissing om het hoofd van ADIV te vervangen’, schrijft Hofman. ‘Zoals velen onder u hebben onderstreept, is generaal-­majoor Boucké een uitzonderlijk officier, die de uitdaging aanvaard heeft een dienst over te nemen die in zwaar weer verkeerde en waarvan noch hij noch ik de draagwijdte en de complexiteit juist heeft in­geschat.’

Hofman geeft mee dat Boucké een reeks initiatieven had genomen om de dienst weer op het spoor te zetten. ‘De zaak-­Conings kon spijtig genoeg niet op een slechter moment vallen. Ze heeft uiteindelijk aanleiding gegeven tot de beslissing die vorige vrijdag werd meegedeeld en die als oneerlijk wordt beschouwd, gezien de vele reacties’, aldus Hofman.

‘Maar die beslissing werd niet lichtzinnig genomen, helemaal niet’, zegt de stafchef van het leger, die specificeert dat de minister ‘haar beslissing’ persoonlijk aan Boucké heeft meegedeeld. ‘Hoe moeilijk ze ook was, ik heb ook deze beslissing aanvaard omdat het, na vele gesprekken met zowel de generaal als met de minister, de enige resterende keuze was voor het welzijn van generaal Boucké en voor het onontbeerlijke, serene klimaat ter ontwikkeling van de ADIV’, zegt Hofman.

Partner Content