Staat het linkse Wallonië straks opnieuw in brand? ‘Ik verwacht weinig herfstprotest’

Charles Michel op de Foire Agricole in Libramont. © BelgaImage
Walter Pauli
Walter Pauli Redacteur Knack

De kans is klein dat Wallonië massaal zal betogen tegen de regering-Michel, aldus Christian Laporte van La Libre Belgique.

De inkt van het Zomerakkoord van de regering-Michel was nog niet droog of de vakbonden kondigden al een ‘hete herfst’ aan en een ‘harde winter’ met sociaal protest. Ze vrezen dat de regering een akkoord heeft afgesloten waarvan de kostprijs nog onbekend is én dat die hoe dan ook in grote mate afgewenteld zal worden op de sociale zekerheid. Dat betekent dus besparen op de rug van zieken, gepensioneerden en werklozen. Staat het linkse Wallonië straks opnieuw in brand? ‘Dat zou mij sterk verbazen’, meent Christian Laporte, journalist bij La Libre Belgique.

Charles Michel stal de show op de Foire Agricole in Libramont

Christian Laporte: ‘Franstalig België heeft nauwelijks gehoord van het Zomerakkoord, laat staan dat er over stakingen zou worden gepraat. Hier gaat alle aandacht naar het nieuwe Waalse regeerakkoord tussen de MR en CDH. Het meest opvallende wat ik zag, was de acte de présence van de eerste minister op de Foire Agricole in Libramont. Normaal gezien stelt Charles Michel zich eerder bescheiden op, maar in Libramont stal hij de show en zocht hij nadrukkelijk de camera’s op. Alsof hij wilde onderstrepen dat de MR zich mag opwerpen als de belangrijkste partij van het land. Normaal gezien wordt in Libramont reclame gemaakt voor ons blanc bleu belge-rundvlees. Dit jaar mocht Michel le bleu tout court promoten.’

In een regio met de PTB als grootste partij moet de stakingsbereidheid toch groot zijn? Zeker als de vakbonden zeggen dat de financiering van de sociale zekerheid bedreigd is.

Christian Laporte: Ik denk het niet. De PTB behaalt inderdaad zéér veel stemmen in de peilingen, maar ik vraag me toch af of dat niet vooral ‘gewone’ proteststemmen zijn, zonder dat ze daarom uiting zijn van een revolutionaire dadendrang. Ik zie zelfs een tegenovergestelde evolutie: de modale Waal heeft de buik vol van de aanhoudende stakingen bij de TEC (de Waalse tegenhanger van de Lijn, nvdr). Sta maar te wachten op de bus die je naar je examen of naar het ziekenhuis moet brengen, en die komt wéér niet. Die stakingen bij het openbaar vervoer hebben bij de gewone man de legitimiteit van het stakingswapen uitgehold. Want het is vooral de kleine man, die geen eigen auto heeft, die erdoor wordt getroffen.

Het afschaffen van de vaste benoeming is toch een oorlogsverklaring aan de ambtenaren?

Laporte: Inderdaad. Ik zie alleen de ambtenaren snel en massaal mobiliseren, want die beroepsgroep is daartoe in staat. Maar zullen zij andere beroepsgroepen meekrijgen om te strijden voor het behoud van hún voordelen? Ik betwijfel het ten zeerste.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content