Man met regenboogvlag bestormt veld tijdens Portugal-Uruguay

© Belga

Maandag bestormde een man uitgerust met een regenboogvlag en een T-shirt met een steunbetuiging aan de Iraanse vrouwen en de oorlog in Oekraïne het veld tijdens de wedstrijd tussen Portugal en Uruguay op het WK voetbal.

Nadat hij twee keer het terrein overliep werd hij onderschept en meegenomen door de veiligheidsdiensten, zo stelden de aanwezige journalisten vast. De scheidsrechter raapte de vlag op en bracht het doek naar de zijkant. Daarmee kwam een einde aan de consternatie.

Het signaal werd ook in Oekraïne opgepikt. Anton Gerashchenko is adviseur van president Volodymyr Zelensky

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De FIFA is onder vuur komen te liggen omdat zij heeft gedreigd teams te bestraffen die de ‘OneLove’-armband dragen. De slogan staat voor solidariteit met de LGBTQ+-gemeenschap. Zeven deelnemende landen wilden met de campagne doorgaan, maar de bonden kwamen op het laatste moment voor het WK op hun besluit terug. Spelers zouden immers geel krijgen als ze zo’n kapiteinsband zouden dragen.

Het hoofd van het organisatiecomité van het WK in Qatar heeft de teams die de ‘OneLove’-armband wilden dragen ervan beschuldigd ‘een splijtzwam’ te zijn voor de islamitische en Arabische wereld. Hassan al-Thawadi – secretaris-generaal van het hoogste, uitvoerend WK-comité – zei dat hij een “probleem” had met de houding van de zeven landen. Hij ziet het als een protest tegen islamitische waarden terwijl een islamitisch land gastheer is van het WK. Homoseksualiteit is strafbaar in Qatar.

Partner Content