Spoorwegen: Kris Peeters gevraagd om te bemiddelen

Kris Peeters (CD&V), minister van Arbeid en vicepremier © BELGA

De spoorbonden en de NMBS-directie hebben minister van Werk Kris Peeters (CD&V) gevraagd om voor bemiddeling te zorgen in het sociaal conflict bij het spoor. De minister houdt zijn antwoord voorlopig in beraad.

De spoorbonden en de NMBS-directie hebben minister van Werk Kris Peeters (CD&V) gevraagd om voor bemiddeling te zorgen in het sociaal conflict bij het spoor. Dat meldt de VRT en bevestigt het kabinet-Peeters. De minister houdt zijn antwoord voorlopig in beraad.

“De minister neemt dit in overweging, maar gaat eerst met alle betrokkenen overleg plegen”, aldus de woordvoerder van Peeters. Met de bonden en de spoortop dus, maar ook met premier Charles Michel en minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR).

‘Meer dan ooit in impasse’

Eerder op de dag was meegedeeld dat het sociaal overleg bij de spoorwegen meer dan ooit in een impasse zit. Dat hebben de vakbonden woensdag gezegd na de nationale paritaire commissie.

“De directie heeft beslist om door te duwen en de maatregelen te stemmen, zonder zelfs te luisteren naar onze alternatieve voorstellen”, zegt Serge Piteljon van de Franstalige socialistische overheidsvakbond. Het lijkt erop dat de voor 5 en 6 en 21, 22 en 23 januari geplande stakingen niet langer vermeden kunnen worden.

“Het is heel slecht verlopen”, zei Marianne Lerouge van de christelijke CSC na anderhalf uur vergaderen. “Alles ligt vast. We hadden gevraagde enkele punten weer te bespreken, om zo samen te komen tot oplossingen. We hebben drie concrete voorstellen gedaan om uit de impasse te geraken, en voorgesteld om sociale bemiddelaars te laten tussenkomen. Maar de deur is gesloten.

We zijn geschokt en zelfs ontzet door de dogmatische houding van de directie. We stellen vast dat we verplicht zijn om naar een staking te gaan, hoewel we open blijven staan voor een hervatting van de dialoog. De directie gijzelt de spoorwegwerknemers en -gebruikers.” “We wilden creatief zijn in onze aanpak van de probleempunten, maar we zijn gewoon niet gehoord”, aldus nog Luc Piens (ACV). (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content