Spoorlopers veroorzaken steeds meer vertragingen

Het aantal keren dat mensen een binnenweg nemen langs de spoorweg of dat kinderen er spelen, is in drie jaar tijd verviervoudigd.

Het aantal keren dat mensen een binnenweg nemen langs de spoorweg of dat kinderen er spelen, is in drie jaar tijd verviervoudigd. De vertragingen die daarmee gepaard gaan, zijn ook sterk toegenomen. Dat bericht Het Nieuwsblad, op basis van recente cijfers van spoorwegnetbeheerder Infrabel.

In heel 2009 maakten treinbestuurders honderd keer melding van spoorlopers, in de eerste vijf maanden van 2012 lag het cijfer al op 161. Het tijdverlies van wachtende en stapvoets rijdende treinen liep op van gemiddeld 22 minuten naar liefst 3,5 uur per dag.

“Als een treinbestuurder mensen langs het spoor opmerkt, leggen we het treinverkeer stil of moeten alle treinen stapvoets rijden”, zegt woordvoerder Thomas Baeken. In het slechtste geval moet de trein

een noodstop maken. Infrabel vraagt zwaardere boetes om een ontradend effect te creëren.

Ook de aanwezigheid van koeien, schapen en paarden op de sporen veroorzaakt vertragingen. Tussen januari en mei werden al 91 incidenten gemeld met 96 uren vertraging tot gevolg. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content