Spontane hulpverlening aan Maximiliaanpark in Brussel

Migranten in Brussel © BELGA

Een team vrijwilligers in het Maximiliaanpark, vlakbij de Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel, spant zich al enkele dagen in om de vele giften van burgers, organisaties en overheden af te stemmen op de vraag van de vluchtelingen in het tentenkamp.

“Momenteel hebben we voldoende kleren en voeding. Nu hebben we nood aan tenten, hygiënische producten en vrijwilligers”, zegt Gilbert Carlson, die dankzij zijn kennis van het Arabisch uitgroeide tot spilfiguur in de spontane hulpverlening.

Carlson is student journalistiek en werkt al enkele maanden op het thema van de Syrische vluchtelingen. Toen hij vanuit die invalshoek naar het Maximiliaanpark trok, bleek zijn talenkennis van grote waarde voor de praktische organisatie van het kamp. “Tot vorige week moesten de mensen hier maar één keer overnachten”, zegt hij. “Ondertussen loopt de wachttijd op van verschillende dagen tot een week en zijn de nachten een pak kouder geworden. Dat heeft grote gevolgen voor de noden van de asielzoekers.”

Op één week tijd zijn in het Maximiliaanpark honderden tenten opgezet. Er is een “marktplein”, waar mensen kleren, voedsel, hygiënische producten en geneesmiddelen kunnen halen. Op maandag, woensdag en vrijdag biedt ‘Vriendschap zonder Grenzen’, een platform ontstaan vanuit de PVDA, een ontbijtbuffet aan met koffiekoeken, fruit, warme dranken en yoghurt voor wie wacht op de stoep voor Dienst Vreemdelingenzaken.

Vriendschap zonder Grenzen werkt ook aan de installatie van een juridische permanentie in het kamp. Daarvoor doet het een oproep naar rechtenstudenten, die dan een korte vorming krijgen van Vluchtelingenwerk Vlaanderen of CIRE. Veel mensen komen zich spontaan aandienen aan het tentenkamp. Vrijdagmorgen kwam de secretaris-generaal van de nabijgelegen Vlaamse administratie Economie en Wetenschap nog vragen wat zijn dienst kon betekenen. Voorlopig werd beslist een deel van het materiaal in het gebouw op te slaan. Zaterdag vindt in het Maximiliaanpark een voetbaltornooi plaats met de asielzoekers. Zondag volgt een ‘algemene vergadering’. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content