Speurders zaak-Van Uytsel: “Ons valt niets te verwijten”

© Belga

“We hebben geen fouten gemaakt in het onderzoek naar Annick Van Uytsel.” Dat zeggen zeven Leuvense speurders.

De speurders reageren daarmee op het vernietigende rapport van het Comité P over de manier waarop het onderzoek naar de moord op Annick Van Uytsel is gevoerd.

“Het is een eenzijdige visie, op bestelling gemaakt”, zegt de advocate van de speurders, Iris Exelmans, daarover. De speurders, die het rapport zelf nog niet hebben kunnen inkijken, vinden dat hen niets te verwijten valt. “Ze hebben integendeel heel hard gewerkt, met alle mogelijke middelen die hun ter beschikking waren gesteld”, zegt hun advocate. “Ze hebben wel een paar keer laten weten dat het moeilijk werken was.”

Volgens het Comité P is het onderzoek mislukt door een gebrek aan leiding, door slechte coördinatie, door naijver tussen de onderzoekers, door een tekort aan informatiedoorstroming. Daardoor bleef Ronald Janssen op vrije voeten en kon hij ook Shana Appeltans en Kevin Paulus vermoorden.

Tuchtonderzoek

Exelmans wijst er nog op dat er geen enkel tuchtonderzoek is gestart. “Dat betekent volgens mij dat er geen sprake is van individuele beroepsfouten”, zegt ze. Volgens de advocate is de termijn om tuchtonderzoeken op te starten verstreken, maar de top van de federale politie is het daar niet mee eens. “Wij voeren momenteel een voorafgaand onderzoek om na te gaan of er tuchtinbreuken zijn gebeurd”, luidt het daar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content