Special Forces voeren verkenning uit in Irak: ‘Het valt nog mee’

Jezidi-vluchtelingen © Reuters

Twintig Amerikaanse soldaten hebben het Sinjargebergte in Irak verkend. Naderhand liet het Pentagon weten dat het met de Jezidi-vluchtelingen beter gesteld is dan werd gevreesd en dat een evacuatie minder noodzakelijk is dan eerder gedacht.

De soldaten, leden van de Special Forces, bezochten de bergzone vanuit Erbil, de hoofdstad van Iraaks Koerdistan.

Volgens het Pentagon, het Amerikaans ministerie van Defensie, is een Amerikaanse evacuatiemissie hierdoor minder waarschijnlijk geworden. Want: “De Jezidi’s die overblijven, zijn er beter aan toe dan eerder gedacht en blijven toegang hebben tot voeding en water die we geleverd hebben”. Er zijn ook minder Jezidi’s in de bergen dan eerst gedacht. Door de Amerikaanse luchtaanvallen tegen IS-stellingen en door acties van Koerdische militairen zijn er al duizenden Jezidi’s in geslaagd de berg te verlaten, aldus het Pentagon.

Eerder had een woordvoerder van president Obama gezegd dat werd onderzocht of de vluchtelingen via een luchtbrug of een corridor in veiligheid gebracht konden worden, en hadden humanitaire organisaties erop gewezen dat er nog steeds 20.000 tot 30.000 vluchtelingen in de bergen verblijven,bij middagtemperaturen tot 45 graden.

IS: ‘100 vrouwen gevangen’

IS heeft intussen gereageerd op berichten dat 500 Jezidi-vrouwen zouden gevangengehouden worden en misbruikt. Volgens een woordvoerder van de organisatie, die sprak met nieuwszender CNN, zou het gaan om hooguit 100 vrouwen en kinderen, die in Sinjar gevangengenomen waren nadat hun mannen werden gedood. “In afwachting van hun bekering” worden ze volgens hem vastgehouden in Mosoel. (Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content