“SP.A zal indexkoppeling nooit afschaffen”

© Filip Naudts

Voormalig koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte hekelt in Knack ‘de schandelijke discussie’ over de loonindexering.

“Als we tijdens de lopende regeringsonderhandelingen ooit aan het sociaaleconomische luik toekomen, zal mijn partij sterk aandringen op de invoering van prijsbeperkingen. Dan zullen wij eens ambetant beginnen te doen. Er zal in elk geval nooit een Vlaamse socialist zijn die de afschaffing van de indexkoppeling goedkeurt.”

Vande Lanotte: Het is ronduit schandelijk om de indexkoppeling van de lonen ter discussie te stellen op een moment dat de inflatie aantrekt en het leven steeds duurder wordt. Om de drie maanden waarschuwt het Prijsobservatorium dat de prijzen van onze energie, voeding en zelfs medicijnen te snel stijgen ten opzichte van de ons omringende landen. Nochtans zijn daar overal rechtse tot zeer rechtse regeringen aan de macht, die allemaal in het kapitalisme en de vrije markt geloven maar ondertussen toch de prijsstijgingen beperken. En wat zegt onze regering ondertussen? Dat de markt zijn werk maar moet doen! En als de inflatie dan te hoog wordt, roepen sommigen dat het niet langer houdbaar is om de lonen nog te indexeren.

Omdat die loonindexering de loonkosten de hoogte in jaagt, wellicht.

Vande Lanotte: Vandaag is die indexering inderdaad contraproductief. De loonsverhogingen zorgen er bij ons alleen maar voor dat de mensen de sterke stijging van de levensduurte kunnen bijbenen. De loonkosten voor de bedrijven worden dus steeds groter zonder dat de werknemers er echt iets aan hebben. Het lijkt me dan ook logisch dat we in de prijzen moeten ingrijpen. Dat kan perfect. In Duitsland, bijvoorbeeld, heeft Angela Merkel ervoor gezorgd dat de prijs van bepaalde producten alleen nog mag worden verhoogd als kan worden aangetoond dat het gerechtvaardigd is en als men kan uitleggen waarom die prijs in andere landen niet stijgt. Zoiets kunnen wij ook doen. Want waarom moet een medicijn in België duurder zijn dan in Nederland of Frankrijk? Waarom is de prijs van sinaasappelen, die op dezelfde plek geplukt worden, bij ons hoger dan in Nederland? Daar zou de regering dringend iets aan moeten doen. Ik heb minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne (Open VLD) daar in de Senaat al op gewezen, maar de man liep kwaad weg. Nochtans draagt hij een grote verantwoordelijkheid. Wie in de regering bevoegd is voor economie, moet de inflatie onder controle houden. Van Quickenborne heeft dat niet gedaan, en onder meer daardoor zijn er duizenden jobs verloren gegaan.

Dat neemt niet weg dat België een van de enige Europese landen is waar de lonen aan de index zijn gekoppeld.

Vande Lanotte: En dan? We zijn ook een van de weinige landen met veldrijders. Gaan we die sport dan ook maar afschaffen?

Europa, dat straks ook onze begroting sterker gaat controleren, heeft op dit moment geen moeite met het veldrijden maar wel met de indexkoppeling.

Vande Lanotte: Dan is het aan ons om tegengas te geven. Er zal in elk geval nooit een Vlaamse socialist zijn die de afschaffing van de indexkoppeling goedkeurt. En als we tijdens de lopende regeringsonderhandelingen ooit aan het sociaaleconomische luik toekomen, zal mijn partij sterk aandringen op de invoering van prijsbeperkingen. Dan zullen wij eens ambetant beginnen te doen.

(EWP/APE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content