Sp.a op zoek naar identiteit

© BELGA

De sp.a heeft zaterdag tijdens het Crescendo-congres in Brussel het startschot gegeven voor de versterking en verbreding van de partij.

De zowat 600 leden keurden unaniem – op enkele onthoudingen na – een missietekst goed die de leidraad moet vormen voor het proces. Op basis hiervan zullen een aantal inhoudelijke projecten worden opgestart, en wordt tegelijk ook de partij vernieuwd.

De missietekst moet de identiteit van de partij vastleggen.

Experiment

Het is geen slogan of programma en vervangt de beginselverklaring niet, zo benadrukte Ingrid Lieten, die het proces begeleidde. Aan de tekst werd door zo’n 1.000 mensen in werkgroepen gesleuteld.

De missietekst is een experiment, omdat hij van onderuit opgebouwd is, merkte voorzitter Bruno Tobback op. Sp.a wil de inhoudelijke vernieuwing en verbreding laten vastleggen door de de leden en lokale afdelingen, zo lichtten Vlaams parlementslid Freya Van den Bossche en Leuven Schepen Mohamed Ridouani toe.

Gesprekken

De komende maanden gaan tientallen sp.a-afdelingen in gesprek met geëngageerde mensen en met verenigingen in hun buurt, om te luisteren naar wat ieders leven beter kan maken. Het resultaat van die gesprekken zal bepalen hoe het programma in de toekomst kan aangevuld worden en welke betekenis sp.a zal geven aan de waarden geluk en duurzaamheid. Tegen april moet een eerste samenvatting klaar zijn en in het najaar volgt een groot evenement, kondigde Ridouani aan.

Analyse

Ingrid Lieten heeft de voorbije maanden in tientallen werkgroepen in alle provincies een analyse en inventaris opgemaakt hoe de sp.a haar organisatie kan verbeteren en moderniseren. Op basis daarvan werden tien Crescendo-projecten opgesteld, waarvan er nu acht worden opgestart rond identiteit, cultuur, de boodschap, de achterban, het netwerk, de kennis en het personeel. Elk project wordt uitgewerkt door een team van acht tot tien mensen, waarvan één lid van de Jongsocialisten. Hun werk wordt maandelijks door een feedbackteam opgevolgd. Later volgen nog twee projecten rond de middelen en de structuur van de partij. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content