Sp.a kan opstappen ABVV uit overleg moeilijk verteren

© Belga
Elisabeth Ackaert

De federale regering wil het sociaal overleg uit het slop halen. Dat zegt vicepremier Johan Vande Lanotte. Gisteren stapte het ABVV uit dat sociaal overleg. Vande Lanotte kan moeilijk begrip opbrengen voor die beslissing. De socialistische bond schiet intussen met scherp op sp.a-minister De Coninck.

De socialistische vakbond verzet zich tegen de bevriezing van de lonen en de versoepeling van de arbeidstijden en besliste daarom om uit het sociaal overleg – de zogenaamde Groep van Tien- te stappen. Johan Vande Lanotte, vicepremier voor sp.a kan daar moeilijk begrip voor opbrengen. “Het is heel jammer dat ABVV het overleg heeft opgeschort”, zegt Vande Lanotte. “Maar elke sociale partner beslist zelf wat hij doet.” Dat zei hij aan VRT Radio.

“De Coninck is een eigenwijze vrouw”

Vande Lanotte wil het overleg nu opnieuw op gang trekken. “De regering zal nu op een informele manier overleggen met de sociale partners.” De vicepremier maakt zich niet te veel zorgen. “Dit is niets nieuw. Dat het sociaal overleg opgeschort wordt, is bijna de regel.” Al wordt het volgens de minister van Economie steeds moeilijker om elk jaar opnieuw een akkoord te bereiken tussen de verschillende sociale partners.

Zijn partijgenote en collega-minister Monica De Coninck krijgt intussen forse kritiek te verwerken van onder meer ABVV-topvrouw Anne Demelenne. “Een minister van Werk moet de motor smeren met olie. Maar zij strooit er net zand in.” Herwig Jorissen van ABVV-metaal noemt De Coninck “eigenwijs”. Volgens de socialistische vakbond zit vooral het feit dat De Coninck streng toekijkt of de strikte loonnorm overal wordt toegepast de bonden erg hoog.

“Geen lessen te krijgen van iemand die regering deed vallen”Volgens Vande Lanotte is het net nodig dat ministers hun verantwoordelijkheid nemen. “Maar het ABVV heeft het daar soms lastig mee. In moeilijke tijden verkondigen ministers geen gemakkelijke boodschappen, maar het moet gewoon gebeuren.”

Andere partijen haalden eerder al scherp uit naar ABVV omwille van de beslissing. Vooral Open VLD schiet met scherp. “Je kan je de vraag stellen of het ABVV nog wel een sociale partner is”, sneerde vicepremier Alexander De Croo (Open VLD). ABVV-topvrouw Demelenne pikt de commentaren van De Croo niet. “Wij hebben geen lessen te krijgen van iemand die de regering deed vallen.” Ook CD&V is erg ontevreden omwille van de beslissing van de bond.

Het ABVV en het ACV wil op 21 februari een betoging houden in Brussel om het ongenoegen over de hervorming van de arbeidstijd te ventileren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content