SP.A en Groen bekritiseren Vlaamse begroting: ”Trek uw plan’ is wat de mensen verteld wordt’

Bjorn Rzoska © BELGA

Oppositiepartijen SP.A en Groen uiten kritiek op het Vlaamse begrotingsakkoord van de regering-Bourgeois. ‘De gezinnen, verenigingen en gemeenten draaien op voor de factuur’, zegt Jan Bertels (SP.A). Volgens Groen-fractieleider Björn Rzoska zegt de overheid met het akkoord tegen de burgers: ‘Trek uw plan.’

Oppositiepartij SP.A reageert “teleurgesteld” op het Vlaamse begrotingsakkoord. “De Vlaamse regering heeft de signalen vanuit het werkveld en de bevolking niet opgepikt. Na de ondoordachte besparingen op onder meer onderwijs en welzijn laat de regering misschien wel het fetisj van het evenwicht los, maar zet ze gewoon de ondoordachte maatregelen door. Opnieuw zijn het de gezinnen, verenigingen en gemeenten die opdraaien. Kijk naar de rioolfactuur en de afvalfactuur”, zegt Vlaams parlementslid Jan Bertels aan Belga.

SP.A vraagt dat de regering tijdens de paasvakantie in het parlement meer uitleg komt geven over het bereikte begrotingsakkoord. De partij heeft alvast gevraagd om de bevoegde commissie samen te roepen tijdens het paasreces.

‘Trek uw plan’

Ook bij oppositiepartij Groen klinkt kritiek. “Deze begrotingscontrole is meer van hetzelfde: even kil en inspiratieloos als de begroting die de parlementsleden van N-VA, Open VLD en CD&V in december stemden”, zo reageert Groen-fractieleider Björn Rzoska. De regering-Bourgeois gaat gewoon verder met “asociale besparingen” en met het akkoord wordt eigenlijk aan de mensen gezegd: “Trek uw plan”, aldus Rzoska.

Bovendien blijft het onduidelijk wat er bedoeld wordt met de 55 miljoen aan diverse besparingsmaatregelen. “De regering heeft dus nog een zwarte doos van 55 miljoen aan besparingen in petto”, zegt Rzoska. Ook het grote bedrag aan verkoop van gebouwen en patrimonium, 81 miljoen euro, valt op.

‘Mensen houden portefeuille dicht en economie vertraagt’

Volgens de fractieleider probeert de Vlaamse regering de schuld voor het moeilijke begrotingsparcours op anderen te steken. “Maar Geert Bourgeois zit al tien jaar in Vlaamse regeringen, die al jarenlang van Europa te horen krijgen dat de PPS-factuur niet eeuwig onder de mat kan geschoven blijven. De financieringswet was ook gekend. En de tragere conjunctuur komt deels voort uit Bourgeois’ keuzes voor kille besparingen: de mensen houden hun portefeuille dicht en de economie vertraagt.” (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content