SP.A: ‘Dit is een kille regering die enkel de kant kiest van de rijksten in de samenleving’

© Belga

Na Groen vindt nu ook SP.A dat het parlement ‘zo snel mogelijk zijn controle moet kunnen uitvoeren’. Fractieleider in het Vlaams Parlement, Bart Van Malderen, begrijpt niet dat de regering ‘staalhard ontkent over enige cijfers te beschikken’.

Na Groen vindt ook SP.A dat het parlement ‘zo snel mogelijk zijn controle moet kunnen uitvoeren’. Fractieleider in het Vlaams Parlement Bart Van Malderen vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat de regering tijdens het installatiedebat ‘staalhard ontkende over enige cijfers te beschikken’, terwijl kranten met de details uitpakken.

‘Een van de kernwaarden van de Vlaamse regering voor de volgende legislatuur is ‘vertrouwen’. Qua vertrouwen opbouwen kan dit tellen’, sneert Van Malderen. ‘Het is duidelijk dat het parlement zo snel mogelijk zijn controle moet kunnen uitvoeren. Er is een ad hoc-commissie geïnstalleerd. In een normale democratie zou deze permanente commissie de cijfers moeten kunnen krijgen.’

Uit de gepubliceerde cijfers leidt SP.A af dat de ‘factuurregering’ Bourgeois de kosten en lasten voor alle inkomens gelijk doorrekent. ‘Dit maakt dat modale inkomens, werknemers, gepensioneerden en kmo’s, maar bijvoorbeeld ook verenigingen de besparingslast relatief gezien veel harder zullen voelen. Dit is de omgekeerde herverdeling van een kille regering die enkel de kant kiest van de rijksten in de samenleving.’

In een reactie op de krantenberichten liet de woordvoerder van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) al weten dat de Vlaamse regering zich voorlopig zal onthouden van commentaar op de begrotingscijfers. ‘De krachtlijnen van de begroting worden, zoals steeds het geval is, door de minister-president bij de septemberverklaring gegeven. Nadien wordt het gedetailleerde budget aan het Vlaams parlement voorgelegd’, klinkt het. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content