SP.A bibbert, N-VA verovert Antwerpen opnieuw, Open VLD scoort in Oost-Vlaanderen

Bart De Wever © Belga
Stavros Kelepouris
Stavros Kelepouris Journalist Knack.be

N-VA is de grootste partij van Vlaanderen, maar CD&V houdt stand in het oosten en het westen van Vlaanderen. En mogelijk bepaalt Mathias De Clercq de toekomst van John Crombez.

De Vlaamse verkiezingspuzzel is stilaan gelegd. De grote gele golf, de afgelopen weken vaak voorspeld, blijft vooralsnog uit. N-VA haalt verspreid over Vlaanderen weliswaar goede resultaten binnen, maar moet ook vaak met licht verlies rekenen. CD&V blijft in West-Vlaanderen en Limburg nog steeds een sterk merk. Het toont ook aan dat het lokale karakter van de verkiezingen niet overtroffen is door de federale inslag die er met momenten aan gegeven werd.

In de oorderkempen, tot aan Mechelen, kleurt de kaart wel nadrukkelijk geel, met afgetekende winsten voor N-VA. Open VLD palmt een grote brok van Oost-Vlaanderen in, met onder meer een absolute meerderheid voor Alexander De Croo in Brakel. Ook opvallend: Groen laat her en der winst optekenen, maar is nog niet de onbetwiste marktleider op links en wordt nergens in Vlaanderen de grootste.

Aan de rechterzijde doet Vlaams Belang het dan weer op vele plaatsen beter dan verwacht – in Denderleeuw is de partij de grootste, in Ninove wordt FORZA van Guy D’Haeseleer icontournable. Misschien ligt daar wel een neveneffect van de genationaliseerde campagnes. N-VA heeft sterk ingezet op migratie en identiteit, het favoriete terrein van Vlaams Belang. Mogelijk heeft N-VA op die manier de partij van Tom Van Grieken enige wind in de zeilen bezorgd.

Voor SP.A is het hinken op twee gedachten. In Vilvoorde houdt burgemeester Hans Bonte vlot stand, maar elders, zoals in Oostende, is het bibberen voor de socialisten. Vooral het resultaat in Brugge moet pijn doen. Burgemeester Renaat Landuyt zei er te vertrekken als hij ook maar één stem minder zou halen dan zes jaar geleden, maar had wellicht niet verwacht 12 procent achter te liggen op CD&V. (Ook N-VA kijkt er tegen aanzienlijk verlies aan.) In Leuven is SP.A nog steeds de grootste in het post-Tobbacktijdperk, maar N-VA hijgt de socialisten in de nek en steelt enkele zetels.

In verschillende centrumsteden krijgen burgemeesters duidelijk het vertrouwen van de burgers. Team Burgemeester van Vincent Van Quickenborne haalt in Kortrijk bijna evenveel als de twee eerste achtervolgers. De blauwgroene lijst van burgemeester Bart Somers haalt in Mechelen ongeveer een op de twee stemmen binnen. In Aalst krijgt de N-VA van Christoph Dhaese een derde van de stemmen.

In Genk blijft CD&V-burgemeester Wim Dries met een dubbel gevoel achter. De voorlopig getelde 38 procent is een erg goede score, maar achter hen boekt N-VA met Zuhal Demir veel winst: zo’n 10 procentpunt vooruit, om te eindigen rond 28 procent. De christendemocraten geven al aan dat ze met Demir rond de tafel willen zitten. Minister Steven Vandeput slaagt er in Hasselt trouwens wél in om de CD&V-burgemeester, Nadia Vananroye, te overvleugelen. De Vlaams-nationalisten claimen dan ook het initiatief.

De meest felbevochten verkiezing, die in Antwerpen, levert net door de intensiteit van de kiesstrijd een verrassing af: eigenlijk verandert er bijzonder weinig. Bart De Wever blijft de verpersoonlijking van N-VA, en zijn partij blijft met grote voorsprong de machthebber in de stad. In de achterhoede gaat Groen met rasse schreden vooruit, maar een coalitie met N-VA wordt er niet waarschijnlijker op.

En dan is er nog Gent, waar laat op de avond nog alle opties openblijven. De meerderheid, met het kartel SP.A-Groen en Open VLD, wint er afgetekend – maar het zal tot het allerlaatste kiesbureau duren voor de Gentenaars weten welke van beide blokken de burgemeester zal leveren. De euforie is alleszins groot bij liberaal Mathias De Clercq, want hij weet dat zijn partij mogelijk op de wip kan gaan zitten tussen alweer een linksliberaal bestuur of de door SP.A-Groen gevreesde coalitie op rechts, met N-VA en CD&V erbij.

De Clercq houdt zo misschien ook de toekomst van SP.A-voorzitter John Crombez in zijn hand: als hij de socialisten uit hun Gentse bastion jaagt, wordt 14 oktober 2018 een zoveelste zwarte bladzijde in de neergang van SP.A.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content