‘Socialistische spoorvakbond verwerpt directievoorstel’

© BELGA

De socialistische vakbond bij het spoor (ACOD-CGSP) verwerpt het directievoorstel in het kredietdagendossier. Dat meldt Belga.

De socialistische vakbond bij het spoor (ACOD-CGSP) verwerpt het directievoorstel in het kredietdagendossier. Dat meldt Belga.

De bonden zitten maandagnamiddag samen met de spoordirecties (HR Rail, Infrabel en NMBS) om het resultaat voor te leggen van hun consultatie van de achterban. Die moest zich uitspreken over de voorwaarden die de directie voorstelde om de omzendbrief over de kredietdagen in te trekken.

De vakbondsvertegenwoordigers die deelnemen aan het overleg, bleven voor aanvang van de vergadering op de vlakte. “We hebben een gezamenlijk, nationaal standpunt bepaald. We gaan bekijken in hoeverre de directie daarin meegaat”, stelde Ludo Sempels, de voorzitter van de Vlaamse vleugel van ACOD Spoor. Dat nationale standpunt van de socialistische spoorbond blijkt een verwerping te zijn, zo werd nadien vernomen.

“Ja” aan Vlaamse kant

Binnen de socialistische spoorbond zou de Franstalige vleugel unaniem tegen hebben gestemd, aan Vlaamse kant zou er een kleine “ja” geweest zijn. “We eisen dat de omzendbrief wordt ingetrokken, zonder voorwaarden, en dat er geen sancties volgen voor de stakers”, stelt een bron bij de socialistische spoorbond. De oproep tot sancties voor wilde stakers het voorbije weekend (van onder meer minister van Werk Kris Peeters) “draagt alvast niet bij tot een serene discussie”, wilde ACOD’er Sempels wel kwijt voor aanvang van de vergadering.

Christelijke vakbond geef geen commentaar

Bij de christelijke vakbond, waarvan de vertegenwoordigers bijna een uur te laat aankwamen, werd er geen commentaar gegeven. Ook de Franstalige vleugel van de christelijke vakbond (CSC-Transcom) zou evenwel het voorstel hebben verworpen, maar die informatie werd nog niet bevestigd.

Bij het spoor wordt sinds woensdag gestaakt onder impuls van de Franstalige spoorbonden. Zij protesteren tegen een herberekening van de kredietdagen. Dat zijn compensatiedagen die de werknemers krijgen omdat ze in de praktijk langer werken dan de officiële arbeidstijd van 36 uur. Volgens de bonden verliezen de spoorlui door de herberekening één tot twee kredietdagen.

Vrijdag bleken de spoordirecties bereid de maatregel in te trekken indien de werknemers akkoord zouden gaan met enkele voorwaarden. Zo zou 15 november (Koningsdag) vanaf dit jaar geschrapt worden als extralegale feestdag, en zou één kredietdag geschrapt worden per 18 dagen afwezigheid wegens ziekte. Over nog een productiviteitsverhogende maatregel vanaf 2017 zou nog sociaal overleg volgen. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content