Koen Meulenaere

Socialisten

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Vande Lanotte kan als minister van Financiën hoogstpersoonlijk de kluis van de Nationale Loterij gaan leegroven.

‘Een naar artikel’, zo noemde de anchorvrouw van TerZake het ontluisterende Humo-dossier over Steve Stevaert. Indien iemand – ‘eindelijk’ mag hierbij diep worden gezucht – de waarheid aan het licht brengt over een door en door corrupte politicus en zijn zetbazen, dan is dat voor de VRT-nieuwsdienst een ‘naar artikel’. Wat nog rest van de linkse kerk, enkel nog aanwezig in onze zelfverklaarde kwaliteitsmedia, is dan ook in shock. Het medianetwerk van Steve Stevaert, dat was het enige wat in die Humo-reportage ontbrak.

Met Humo heeft Saint-Etienne zijn plezier gehad. Eerst tot boven de stratosfeer getild, dan door een bomvol Sportpaleis uitgefloten op de Poppollavond, tot dan de zwaarste schok uit zijn carrière, en nu ragfijn ontmaskerd als de leider van een schandalig en ronduit crimineel bolwerk dat tegen de sterren op fraudeert met belastinggeld. Tussen die twee mijlpalen in zijn carrière in mocht zijn vrouw via de niet-kwaliteitskranten eerst zijn stomende affaire met Goedele Liekens achter haar kiezen stoppen, en daarna zijn slippertjes met een Marokkaans hoertje die het gelukkig toereikende gezinsbudget met minstens 10.000 euro hebben ingeperkt.

Na wat Humo publiceerde, kan geen twijfel meer bestaan over wat op deze bladzijden al jaren wordt herhaald: de corruptie van de Vlaamse socialisten kent in heel Europa haar gelijke niet, niet eens in Wallonië. Kleine Back, kop in zand. Interessante vraag is hoelang vader en dochter Claes zich nog zullen laten gijzelen. Want de wantoestanden bij de politiezone HaZoDi, door Panorama onthuld, mogen ook al volledig op het conto van Steve Stunt worden geschreven.

En dan is het web rond Stevaert en de Heilige Chokri nog klein bier vergeleken bij dat van den Baard. Ook daarover blijven de kwaliteitsmedia angstvallig en hardnekkig zwijgen. Men hoeft niet lang te zoeken naar de reden waarom hij minister van Financiën wou worden: dan kon hij hoogstpersoonlijk de kluis van de Nationale Loterij gaan leegroven, naast alle andere staatskassen die hij al plundert voor zijn ontelbare Oostendse zaakjes.

Ook dit jaar heeft de Loterij nog maar eens subsidies uitgekeerd aan BC Oostende: 100.000 euro voor de werking van de jeugdafdeling, en 375.000 euro voor de bouw van een zaal en internaat voor diezelfde jeugd. In een paar jaar tijd is zo al meer dan een miljoen euro naar den Baard gevloeid. De enige Vlaamse club die op een dergelijke steun mag rekenen, trouwens. Aan Waalse kant was dat tot voor kort alleen Standard, van Didier Reynders en Yves Leterme, maar na parlementair weerwerk van Theo Francken van Oud-Heverlee Leuven, en in ondergeschikte orde van N-VA, is dat gecorrigeerd.

Mensen die het slecht menen met den Baard, uw dienaar behoort niet tot hen, fluisteren dat hij met dat Loterijgeld Amerikanen koopt en het riante salaris van general co-ordinator Marijke Schaepelinck uitkeert. Er wordt zelfs een link gelegd met het stilaan eindeloze rijtje ontslagen coaches dat moet worden schadeloosgesteld.

Vorige week heeft hij zelfs clubicoon Jean-Marc Jaumin eruit gegooid! De zoveelste topcoach die het slachtoffer is van het simpele feit dat den Baard geen fluit verstand heeft van basketbal.

Jammer genoeg is hij de enige die dat nog altijd niet inziet. Ondanks de immense geldsommen die hij afluist van elk bedrijf of elke instantie die in Oostende iets wil bekomen, slaagt hij er maar niet in om een ploeg te vormen. Tientallen miljoenen heeft hij er de voorbije seizoenen doorgedraaid om dure Amerikanen aan te trekken, die hij steevast na een maand moet vervangen omdat ze niet deugen. Maar hoe je een team moet vormen, de grote specialiteit van de door hem buitengewerkte en twintig keer succesrijkere Rudolf Vanmoerkerke, dat weet hij niet.

Maar om geen misverstanden te laten bestaan: daarvoor dient het geld van de Loterij dus niet. Wel om de immense Sleuyter Arena uit te bouwen met een extra zaal en een internaat. Het wordt tijd dat die Sleuyter-groep eens iets terugdoet voor den Baard. Waarom geen huisje voor hem bouwen, bijvoorbeeld, wij suggereren maar iets. Het hoeft niet eens in Oostende te zijn.

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content