Koen Meulenaere

Socialisten in de regering van premier Di Rupo I

Koen Meulenaere Van 1991 tot 2012 de satiricus van Knack

Fraudebestrijding aan een Vlaamse socialist, dat is de perfecte casting. Van de bestrijding weten ze misschien niet zo veel, maar van de fraude zelf, en van hoe ze te plegen, des te meer.

The right man in the right place, dat is de kunst in het leven. Weinigen beheersen ze. Elio Di Rupo wel. Dat had hij al bewezen door al zijn vrienden, horigen en onderhorigen, in openbare en minder openbare functies van diverse slag te benoemen, en met de samenstelling van zijn regering bewees hij het nog meer. Fraudebestrijding aan een Vlaamse socialist, dat is de perfecte casting. Van de bestrijding weten ze misschien niet zo veel, maar van de fraude zelf, en van hoe ze te plegen, des te meer.

De nieuwe staatssecretaris kan het best meteen de minister van Economie voor de rechtbank dagen, want het is onmogelijk dat den Baard al meer dan een week in functie is en nog geen tsunami van overheidsgeld naar zijn ontelbare handeltjes en wandeltjes in Oostende zou hebben doorgesluisd. Geen vrachtwagen zal groot genoeg zijn om al uw belastinggeld te vervoeren naar de Oostendse haven, de windverkopers van Electrawinds, het bedrijventerrein Plassendale, het Oostendse station, of naar de Oostendse basketbalclub.

Den Baard vorige maand: ‘Als het heel slecht gaat, duikt mijn naam altijd wel op.’ Correct. En er valt niet te discussiëren over wat in dezen oorzaak en wat gevolg is. Is de voorbije vijftien jaar in letterlijk alles wat hij heeft ondernomen mislukt, behalve in het spijzen van zijn eigen machtsnetwerk. Heeft van Di Rupo nu twee ministersposten gekregen. Rechtstreeks beheert hij Economie, Consumentenzaken en Noordzee, wat uiterst interessant is voor zijn talrijke zakenbelangen, en via zijn vazal John Crombez heeft hij alvast niets te vrezen van Fraudebestrijding, waarvan hij normaal gezien het belangrijkste doelwit zou moeten zijn.

In het hotelakkoord over Sabena heeft hij 54 miljard frank verknoeid, zwart op wit bewezen. Bij de verkoop van ABX heeft hij 600 miljoen euro vergooid, zwart op wit bewezen, al heeft Electrawinds daarvan wel 30 miljoen euro gerecupereerd, ook zwart op wit bewezen. Via participatiemaatschappijen en andere overheidsvehikels heeft hij tientallen miljoenen euro’s naar Electrawinds geleid, zwart op wit bewezen.

Heeft de federale politie sinds 2004 al bijna 4 miljoen euro afgetroggeld voor het gebruik van een paar camera’s in de Oostendse haven, de enige waarin dit gebeurt, en dit via het bedrijfje E-Port dat voor de helft eigendom is van de haven en voor de helft van zijn basketsponsor Telindus, die via de overheid op uw en mijn kosten dus meteen zijn sponsorgeld terugkrijgt, zwart op wit bewezen.

Uit federale en gewestelijke fondsen heeft hij miljoen euro’s gepuurd voor de bouw van de Sleuyter-Arena van BC Oostende, zwart op wit bewezen. Uit de kas van de Nationale Loterij heeft hij de voorbije jaren meer dan een miljoen euro naar BC Oostende geloodst, zwart op wit bewezen. Heeft drie topspelers van Okapi Aalstar met een verbeterd contract omgekocht de dag voor ze tegen Oostende moesten uitkomen, en zeer toevallig met 32 punten verloren nadat ze eerder dat seizoen Oostende driemaal kansloos hadden verslagen, zwart op wit bewezen. Heeft steun aan GEKO’s misbruikt voor Oostendse basketters die al meer dan een jaar in het buitenland speelden, zwart op wit bewezen.

Heeft de Vlaamse regering meer dan 8 miljoen euro doen betalen voor de dankzij zijn kundige havenleiding bijna failliete Oostendse vismijn, zwart op wit bewezen. Heeft de Vlaamse overheid miljoenen euro’s doen afdokken voor de renovatie van het door hem geleide casino en van het postgebouw, zwart op wit bewezen.

Heeft jaren na elkaar de Belgische begrotingen enkel kunnen doen kloppen door op de valreep overheidsgebouwen onder de prijs te verpatsen of een pensioenfonds boven de prijs over te nemen, zwart op wit bewezen. Zijn Zilverfonds was pure zwendel, zwart op wit bewezen.

Als leider van de SP.A heeft hij 30 procent van zijn kiezers verloren, zwart op wit bewezen. Heeft onder de SP.A-werknemers een sociaal bloedbad aangericht met 300 ontslagen, zwart op wit bewezen. Heeft zijn eigenmachtig aangestelde opvolgster van bij haar aanstelling ter dood veroordeeld en in de steek gelaten, zwart op wit bewezen. Heeft die executie bij het versjacheren van de ministerspostjes vorige week nog eens zonder enige scrupule overgedaan, zwart op wit bewezen. Maar oh wat hebben we geweend bij de gevoeligste passages in het stationsromannetje dat hij net heeft uitgebracht. Een zakdoek, snel.

Wat den Baard allemaal flikt, is tien keer erger dan waar Steve Stevaert pas voor afgemaakt is. En niemand die het wenst te zien, net als bij Stevaert zwijgt de medeplichtige Wetstraatpers weer in alle talen. Erger: volgens hen hebben we hier te maken met een vakminister, een technocraat, een dossiervreter. Klaarblijkelijk is dat Wetstraatjargon voor wat u en ik veeleer ‘een charlatan’ zouden noemen.

Gelukkig gaat het beter met BC Oostende. Had zeven nederlagen op rij opgelopen! In vijfentwintig jaar Rudolf Vanmoerkerke nooit gebeurd. Maar zaterdag heeft het opnieuw gewonnen. Twee keer raden waar. In Bergen! Bij die vriendelijke meneer Elio, die niet ophoudt met den Baard geschenken te geven. Een paar jaar geleden heeft hij met Bergen al eens vrijwillig afstand gedaan van een plaats in de play-offs ten voordele van Oostende dat er zelf was uitgevallen. In het socialistisch koninkrijk België kan alles.

Koen Meulenaere

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content