“Socialisten hebben aansluiting met Vlaamse strijd gemist”

“Het is de socialisten nooit gelukt de Vlaamse kwestie echt in de armen te sluiten”, zegt SP.A-kopstuk Frank Vandenbroucke. “Dat is een spijtige zaak.”

Hoe Vlaams moet de SP.A zich opstellen? Over die erg actuele vraag organiseert het tijdschrift ‘Samenleving en Politiek’ op donderdag 18 november een debat in Kunstencentrum Vooruit in Gent. Deelnemers zijn onder meer SP.A-politicus en federaal onderhandelaar Frank Vandenbroucke, en federaal minister Paul Magnette (PS).

“Er zijn voor mij twee invalshoeken in de discussie over de relatie tussen socialisme en Vlaamsgezindheid: de rol van taal in gemeenschapsvorming en het nut van bestuurlijke decentralisering”, zegt Frank Vandenbroucke. “Taal was in de Vlaamse Beweging historisch van groot gewicht. Het Nederlands is weliswaar niet langer onderdrukt, maar ook socialisten moeten beseffen dat een gemeenschappelijke taal de basis vormt voor een gemeenschappelijk maatschappelijk project, en dat taal en culturele emancipatie bij uitstek sociale kwesties zijn.”

“Decentraliseren heeft te maken met de vraag welke staatsinrichting het best de sociaaleconomische behoeften van de inwoners in dit land dient”, aldus Vandenbroucke. “Daarbij moet je rekening houden met de aanwezigheid van taalgemeenschappen, maar de overheveling van bevoegdheden kan, vanwege de situatie in Brussel, niet áltijd volgens de lijnen van de taalgemeenschappen verlopen. Op sociaal gebied, denk aan het arbeidsmarktbeleid, zul je de drieledigheid van België moeten erkennen. De Vlaamse Beweging heeft het daar vreselijk moeilijk mee. Socialisten die de strijd voor sociale emancipatie en bestuurlijke decentralisatie op een moderne manier met elkaar verbinden, kunnen op dat vlak nieuwe, werkbare perspectieven bieden.”

“Het is de socialisten nooit gelukt de Vlaamse kwestie echt in de armen te sluiten”, vervolgt Frank Vandenbroucke. “Dat heeft te maken met de last van het verleden. Er waren natuurlijk altijd Vlaamsgezinde socialisten, denk aan Herman Vos en Camille Huysmans, en meer recent aan Hendrik Fayat en Leo Peeters, maar over het algemeen hebben socialisten de aansluiting gemist met de Vlaamse strijd, die in wezen een sociale strijd was. Dat is een spijtige zaak. Vandaag moeten we dat historische misverstand overstijgen, zonder daarom het gesloten nationalisme van de anderen over te nemen.” (HRE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content