Sociaal overleg: ‘Waalse socialistische vakbond kiest alleen voor het conflictmodel’

Karel Van Eetvelt © Belga Image

Unizo-topman Karel Van Eetvelt heeft weinig begrip voor de aangekondigde nieuwe acties van de vakbonden. Vanmorgen zit de regering samen met de sociale partners om het nieuwe sociale akkoord te bespreken.

‘Ik hoop dat het ACV snel duidelijkheid schept over haar actieplannen. Als men zich beperkt tot protest vanuit ongenoegen, zie ik geen probleem. Als het verder gaat, moeten we ons vragen beginnen stellen’, stelde Karel Van Eetvelt in De Ochtend.

De christelijke vakbond ACV zit in een opmerkelijke spreidstand. Enerzijds werd het sociaal akkoord nipt goedgekeurd, anderzijds is de vakbond enorm gekant tegen de besparingen van de regering, en werd er al gealludeerd op nieuwe acties.

De werkgevers en de vakbonden zitten vandaag samen met de regering om het voorakkoord dat de werkgevers sloten, te bespreken. Zij zullen vragen om het akkoord integraal uit te voeren. Voor de regering zelf, en meer specifiek voor CD&V en minister van Werk Kris Peeters, is het belangrijk dat dit akkoord kan worden uitgevoerd.

Dreiging van nieuwe acties

Maar tegelijk dreigen er nieuwe acties. De socialistische vakbond ABVV keurde het bereikte akkoord niet goed. Daarop liet de Waalse vleugel al verstaan dat die aanstuurt op nieuwe acties. Er is sprake van een nieuwe nationale betoging en een algemene staking.

‘De Waalse socialistische vakbond is niet geïnteresseerd in compromissen’, oordeelt van Eetveldt. ‘Die gaat steeds voor het conflictmodel, en ik betreur dat. Maar een nationale staking kan niet worden uitgeroepen door een regionale vakbond alleen. Laten we hopen dat dit spierballengerol is.’

Volgens Van Eetvelt zal het verder overleg zeer moeilijk worden. ‘Als er gediscussieerd wordt, moet er voor alle partijen iets op tafel liggen’, stelt hij. Volgens hem brengt de huidige situatie het akkoord dat al bereikt werd in het het gedrang.

‘De zo geprezen sociale stabiliteit die was bereikt, staat hiermee volledig op de helling. Dit is een aanfluiting’, klinkt het in De Morgen. (JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content