Sociaal overleg over besparingen bij De Lijn in het slop

© belga

De onderhandelingen over de besparingen bij De Lijn zitten in het slop. Directie en vakbonden in het paritair comité zijn dinsdag zonder akkoord uit elkaar gegaan.

“De bal ligt nu in het kamp van de directie”, zegt Jan Coolbrandt, nationaal secretaris van ACV Openbare Diensten, aan Belga. Tot een stakingsaanzegging komt het voorlopig niet, “maar we zijn wel bereid om hier en daar een actie te steunen”, aldus Coolbrandt. Ook ACOD zegt “syndicale acties niet meer uit te sluiten”.

Bonden en directie hebben geen nieuwe datum vastgelegd. Mogelijk zal er een verzoening gevraagd worden. “Vandaag was er een zoveelste poging om tot een akkoord te komen, maar wij ondervonden geen enkele wil whatsoever van de directie”, aldus Rita Coeck van ACOD/TBM.

De vakbonden betreuren dat er geen akkoord bereikt werd over een inkomensgarantie voor personeelsleden bij De Lijn die getroffen zijn door de afbouw van het aanbod op zondag. De nieuwe diensten treden al in voege op 1 mei. “Hoewel de tijd dringt, blijven wij een dergelijke regeling eisen”, zegt Coolbrandt.

Ook Coeck benadrukt dat het een dringende zaak wordt, vermits in de regio’s al volop gewerkt wordt aan het hertekenen van de diensten. ACV Openbare Diensten meldt in een mededeling aan het personeel dat, “indien die regeling niet afgedwongen kan worden op het niveau van het paritair comité, de vakbond dit desnoods per entiteit, per regio en per stelplaats zal moeten bespreken en afdwingen”.

“Indien hiervoor acties nodig zijn, zullen wij hiervoor acties voeren”, luidt het. De vakbonden verwierpen ook de voorstellen van De Lijn over de annualisering van de arbeidsduur, het gebruik van deeltijdse arbeidsovereenkomsten bij aanwerving, en de vereenvoudiging van premies en vergoedingen. “De Lijn kan onmogelijk eisen van de bonden om hierover nu al cao’s af te sluiten, aangezien hierover op geen enkel moment onderhandeld is”, klinkt het bij de christelijke vakbond.

ACV zegt wel bereid te zijn die thema’s verder te onderzoeken in een werkgroep. Volgens Coeck zijn die beoogde cao’s “een aaneenschakeling van aanvallen op onze statuten, afgesloten cao’s en verworven rechten uit het verleden, die alles samengeteld het personeel enkele miljoenen euro’s zullen kosten. Dit is een nooit eerder geziene aanval op dertig jaar van syndicale verworvenheden.” (Belga/JH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content