Sociaal overleg: ‘Als regering dit niet uitvoert, zoekt ze miserie’

ACV-voorzitter Marc Leemans © Belga Image

Het akkoord dat de sociale partners – zonder socialisten – bereikten, is ‘één en ondeelbaar’. Voert de regering het niet uit, ‘zoekt ze miserie’. Die waarschuwing stuurde ACV-voorzitter Marc Leemans uit in reactie op twijfels bij regeringspartij N-VA.

N-VA-minister Johan Van Overtveldt plaatste dit weekend kanttekeningen bij het akkoord onder sociale partners. ‘Wie werkt moet daarvoor beloond worden. Daarom moet onderzocht worden welke effecten het akkoord heeft op de werkloosheidsval’, klonk het.

Voor het ACV kan echter niet meer gesleuteld worden aan het akkoord. ‘Read my lips’, waarschuwde Leemans in De Zevende Dag. ‘De premier heeft duidelijk gezegd – in het bijzijn van alle vicepremiers, inclusief de aanwezige N-VA-minister – ‘dit akkoord is één en ondeelbaar’.’

‘Als de regering dit niet uitvoert, dan zegt ze: ‘sociale partners, het was maar om te lachen”, oordeelt Leemans. ‘Ik kan alleen maar hopen dat de regering zijn of haar verstand goed gebruikt. Want anders zoekt de regering miserie.’

Aan werkgeverskant klonk trouwens eenzelfde geluid. ‘Ik verdedig dit akkoord ook’, zei VBO-topman Pieter Timmermans, die sprak van de beste afspraken voor de concurrentiekracht van onze bedrijven ‘in twintig jaar’. ‘We gaan dit verdedigen en voorleggen.’ (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content