Snelheidsboetes komen voortaan met brief van doodrijder

© iStock

Wie te snel rijdt en betrapt wordt, ontvangt sinds kort naast een boete ook een getuigenis van een overtreder die slachtoffers maakte. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen zaterdag.

Het gaat om waargebeurde verhalen van anonieme bestuurders met een even zware voet, maar met minder geluk. Vorig jaar werden bijna 4,8 miljoen verkeersboetes opgemaakt.

‘Als we iets willen doen aan de verkeersveiligheid, gaat het niet alleen over boetes geven’, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). ‘Het gaat vooral over mensen doen ­nadenken over de gevolgen van gevaarlijk rijgedrag. Deze persoonlijke brief bij de boete is een heel directe wijze om dit te doen.’

De emotionele aanpak is het werk van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Die liet via de KU Leuven onderzoeken of die aanpak ook echt werkt. Zonder begeleidende brief heeft een boete geen enkel ­effect op het rijgedrag, blijkt uit het onderzoek. Bij wie een bijlage met rationele argumenten kreeg, daalde de intentie om nog te snel te rijden met 15 procent. En van wie de emotionele brief te zien kreeg, veranderde een kwart van de bestuurders zijn intenties in goede zin.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content