Smet: ‘Geen rapport door onbetaalde schoolfactuur is onaanvaardbaar en onwettig’

Sommige scholen geven hun leerlingen geen rapport mee als er een onbetaalde schoolfactuur is. ‘Onaanvaardbaar en onwettig’, zegt Vlaams minister voor Onderwijs Pascal Smet (SP.A).

Sommige leerlingen hebben geen rapport ontvangen, omdat hun schoolrekening nog niet betaald is. Dat meldt de VRT-redactie.

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) veroordeelt de praktijk. “Dit is onaanvaardbaar en onwettig. We zullen de betrokken scholen op het matje roepen. Elk kind heeft recht te weten wat zijn schoolresultaat is”. Ook de katholieke onderwijskoepel VSKO veroordeelt de praktijk.

De VRT-radioredactie meldde op basis van het Netwerk tegen Armoede dat er scholen zijn die hun leerlingen geen rapport meegeven wanneer er sprake is van onbetaalde schoolrekeningen. Vlaams onderwijsminister Pascal Smet veroordeelt de praktijk. “Dit kan niet. Scholen zijn verplicht om de rapporten af te leveren. Dat mag niet gekoppeld worden aan eventuele onbetaalde facturen. Wanneer dat wel gebeurt, is dat onaanvaardbaar en onwettig”, aldus Smet.

VSKO: ‘Elk kind heeft recht op een rapport’

De betrokken scholen zullen volgens de SP.A-minister ook “tot de orde geroepen worden”. “Wanneer er problemen zijn met onbetaalde rekeningen, zijn er andere procedures. Maar elk kind heeft het recht om zijn schoolresultaat te kennen”, zegt Smet.

Ook de koepel van het katholiek onderwijs (VSKO) verwerpt de praktijk. “Elk kind heeft recht op zijn rapport, ongeacht eventuele onbetaalde rekeningen”, aldus woordvoerder Willy Bombeek op de VRT-radio.

GO!: ‘Er zijn andere manieren om onbetaalde facturen aan te pakken’

“Het rapport van een leerling inhouden omdat zijn schoolfacturen niet betaald zijn, kan niet”, reageert het gemeenschapsonderwijs (GO! ). “Er zijn andere manieren om onbetaalde schoolfacturen aan te pakken”, zegt afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck in een mededeling.

“Het GO! kent de problematiek van schoolkosten en onbetaalde schoolfacturen”, aldus Verdyck. In de visie van het gemeenschapsonderwijs staat onder andere dat de schoolkosten zo laag mogelijk moeten worden gehouden, dat scholen facturen kunnen spreiden en een stappenplan kunnen hanteren om samen met ouders naar oplossingen te zoeken.”

“Natuurlijk begrijpen we dat het voor sommige ouders moeilijk is om de schoolkosten te betalen, daarom pleiten wij ook voor een maximumfactuur in de eerste graad van het secundair onderwijs”, voegt Verdyck eraan toe.

De visie over schoolkosten en -facturen wordt volgende week voorgelegd aan de Raad van het gemeenschapsonderwijs. Overleg met de verenigingen die spreekbuis zijn van kansengroepen is al opgestart, zo staat nog in de mededeling. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content