Sluiting Doel 3 binnenkort onomkeerbaar

KERNCENTRALE VAN DOEL. Beslist de regering-De Croo in maart dat ze langer openblijft? © Getty Images

Hoewel meerdere meerderheids­partijen er nog op hopen, is het geen optie meer om Doel 3 stand-by te houden na de sluiting op 23 september. De voorbereidende werken voor de ontmanteling sluiten een herstart uit, concluderen experts uit de recentste contacten tussen de nucleaire waakhond FANC en Electrabel (Engie), de uitbater van de kernreactor. Dat schrijft De Tijd woensdag.

Vorige vrijdag hebben de raad van bestuur van het FANC en de Wetenschappelijke Raad voor Ioniserende Stralingen – een onafhankelijk orgaan – het sluitingsplan van Engie voor de reactor goed­gekeurd. Dat prikt 23 september als de laatste dag waarop Doel 3 stroom produceert.

Welingelichte bronnen bevestigen dat ook ‘de werkzaamheden ter voorbereiding van de ontmanteling van de reactor zijn goedgekeurd’. Het gaat nog niet om de definitieve ontmanteling – die kan pas nadat het FANC daarvoor een vergunning heeft afgeleverd – maar om de tussenstappen ernaartoe. Volgens bronnen start die fase al ‘in de komende maanden’.

De voorbereidende werkzaamheden maken de stillegging van de reactor onomkeerbaar, klinkt het. ‘Aangenomen wordt dat een heropstart uiterst gecompliceerd, zo niet onmogelijk wordt na de chemische ontsmetting van het circuit’, zegt een bron dicht bij het dossier. Daarmee verdwijnt de mogelijkheid om de kerncentrale stand-by te houden voor een eventuele herstart.

Een optie die Duitsland wel heeft, omdat de voorbereidende werkzaamheden voor de ontmanteling van de kerncentrales daar pas later beginnen.  Het Duitse scenario genoot de voorkeur van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert, die later ook de steun kreeg van CD&V-kopman Sammy Mahdi en vicepremier David Clarinval (MR).

Partner Content