‘Slechts’ 29.500 deelnemers aan laatste klassieke Gordel

© Belga

De 32e editie van de Gordel, de laatste volgens de klassieke formule, heeft 29.500 deelnemers gelokt. Dat zijn er bijna 14.000 minder dan in 2011 en bijna 50.000 minder dan in 2010. De Gordel verliep zonder grote incidenten, op de traditionele sabotageacties en enkele communautaire manifestaties na.

Administrateur-generaal Carla Galle van organisator Bloso bestempelde na afloop het deelnemersaantal toch als “een mooi resultaat gezien de omstandigheden”.

De Franstalige meerderheid in Sint-Genesius-Rode weigerde Bloso toelating om een start- een aankomstplaats in te richten. Linkebeek gaf pas eergisteren fiat voor de doortocht van de Erfgoedwandeling. “Al dit communautair gehakketak en het partijpolitiek opbod heeft zeker een negatief effect gehad op de mobilisatie voor deze Gordel”, aldus Galle.

Dit blijkt duidelijk uit het feit dat er in het trefpunt Alsemberg (dat in de plaats kwam van Rode) slechts 3.232 Gordelaars kwamen opdagen. Slechts 776 personen wandelden de Erfgoedwandeling, wat eveneens veel minder is dan bij dergelijke wandelingen in het verleden.

Sabotageacties

Ook in deze laatste editie volgens de klassieke formule werd de aloude traditie van sabotageacties weer gerespecteerd. Vóór 8 uur werden reeds de eerste spijkers gemeld in de zone Asse op de 100 kilometer fietsroute tussen Dilbeek en Wemmel.

Ook in de Zoniënwoudlaan in Sint-Genesius-Rode en Alsemberg werden duimspijkers gegooid, met de nodige ellende voor de fietsers tot gevolg. In Sint-Genesius-Rode werd ook een aantal wegwijzers verwijderd of omgedraaid.

Communautaire manifestaties

Enkele inwoners van Rode reden in het centrum van hun gemeente een 100 kilometer lange fietstocht, die ze de naam “pestkoppen-route” genoemd hebben. Ze rijden 100 keer een kilometer lange route rond het gemeentehuis als protest tegen het feit dat het gemeentebestuur de inrichting van een Gordeltrefpunt verboden heeft.

Rik Lintermans, één van de deelnemers, bestempelde deze weigering “als een absoluut dieptepunt in het Franstalig beleid”. Hij haalde echter ook uit naar initiatieven langs Vlaamse kant, zoals de omzendbrieven over de taal waarin overheden documenten moeten opsturen naar inwoners. “De pesterijen langs beide kanten moeten stoppen, anders blijven de communautaire ruzies duren.”

Een honderdtal leden van Voorpost heeft betoogd vanaf het Gordeltrefpunt in Alsemberg naar het centrum van Sint-Genesius-Rode. Aan het gemeentehuis haalde Johan Vanslambroeck, voorzitter van Voorpost, scherp uit naar de Franstalige weigering om een Gordeltrefpunt in te richten in Rode en naar het B-H-V-akkoord. Enkele manifestanten hingen op de deur van het gemeentehuis affiches met de tekst “faciliteiten weg ermee”.

De betoging verliep zonder incidenten. Vanslambroeck zei dat Sint-Genesius-Rode exemplarisch is voor de toenemende verfransing van de Vlaamse rand, die na 1963 zeer snel toegenomen is met de invoering van faciliteiten voor Franstaligen. “Rode is wegens zijn geografische ligging tussen Brussel en Wallonië het mikpunt nummer één van de Franstaligen. Dat die zelfs een sportieve bijeenkomst verhinderen is het resultaat van de Vlaamse toegevingen tijdens de B-H-V-onderhandelingen”, aldus Vanslambroeck, die de afschaffing eiste van het specifiek taalstatuut van de faciliteitengemeenten.

Een vijftiental leden van het Taal Aktie Komitee (TAK) had een “controlepost” opgesteld langs het parcours van de Gordel ter hoogte van het gemeentehuis van Sint-Genesius-Rode, een ludiek protest tegen de weigering van de Franstalige meerderheid van Sint-Genesius-Rode om een Gordel-trefpunt in te richten in de gemeente.

De actievoerders deelden aan de voorbijgangers klevertjes uit met de tekst “ik was in Rode en kom er terug” en ballonnen met de tekst “de Gordel blijft”. TAK is van oordeel dat de Gordel in zijn huidige formule moet blijven bestaan, als een lint van Vlaamse Gordelaars dat de zes gemeenten onderling en met de rest van Vlaanderen verbindt, en niet mag afzwakken tot een toeristische vorm.

Gaslek

De Gordel verliep veilig. Het Rode Kruis diende 226 personen te verzorgen voor kleine letsels. 10 personen werden naar het ziekenhuis vervoerd onder wie één ernstig gewonde.

In Sint-Genesius-Rode moest een deel van de Waterloosesteenweg worden afgesloten na een gaslek in een woning. Het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd en de bewoners van een aantal omliggende huizen werden geëvacueerd. Het parcours van de Gordel liep echter niet in de buurt van de woning waar de gasophoping plaatsgevonden heeft. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content