Slechts 27 procent van Belgische gezinnen eet nog dagelijks samen

© Thinkstock

De dagelijkse gezinsmaaltijd is aan het verdwijnen. Veel Belgen nestelen zich met een maaltijd liever voor de tv in plaats van elke avond een gezamenlijke gezinsmaaltijd te hebben.

Hoewel 8 op de 10 Belgen vindt dat een gezin elke avond een gezamenlijke gezinsmaaltijd moet hebben, slaagt slechts een kwart (27 procent) daar effectief in. Dat blijkt uit een onderzoek van ILIV, een kenniscentrum over ’thuis’.

Het is jammer dat de dagelijkse gezinsmaaltijd aan het verdwijnen is, klinkt het in het onderzoek. Immers, “kinderen die regelmatig samen eten met de ouders presteren beter op school, zijn socialer en stellen het ook beter in het leven in het algemeen. De gezinsmaaltijd voedt onze kinderen op tot verantwoorde en sociale burgers”. Dat zegt docente en doctor in de communicatiewetenschappen aan de UA Charlotte De Backer, die onderzoek voert naar tafelen en sociaal gedrag.

Uit het onderzoek blijkt voorts dat vele Belgen zich met een maaltijd graag voor de tv nestelen. Zo zegt 10 procent dagelijks te eten voor de buis, 40 pct doet dat minstens eenmaal per week. Wie kinderen heeft, eet overigens minder vaak voor de televisie dan wie geen kinderen heeft.

Het ILIV-onderzoek is een kwantitatief onderzoek, een online bevraging bij een steekproef van 4.143 mensen, representatief voor de hele Belgische bevolking ouder dan 15 jaar. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content