Slechts 21 alcoholsloten op 4 jaar tijd

Alcoholslot © Belga

In België hebben nog maar 21 automobilisten een alcoholslot opgelegd gekregen, sinds de wet dat vier jaar geleden mogelijk maakte.

In België hebben nog maar 21 automobilisten een alcoholslot opgelegd gekregen, sinds de wet dat vier jaar geleden mogelijk maakte. Dat heeft de openbare omroep VRT maandag gemeld.

Een alcoholslot is een apparaat dat verhindert dat een wagen start, wanneer de bestuurder gedronken heeft. In Nederland werden al 4.000 chauffeurs verplicht om een alcoholslot te installeren. Daar is het, volgens Koen Peeters van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid, een automatische maatregel.

‘Bestuurders met een bepaald gehalte alcohol in het bloed, worden in Nederland automatisch veroordeeld tot een alcoholslot, zoniet krijgen ze automatisch een rijverbod voor vijf jaar.’

Hoge kostprijs

‘De kostprijs is erg hoog en het is niet altijd evident, omdat vele mensen met bedrijfswagens rijden, waardoor men werkgever of leasingmaatschappij moet inlichten over het alcoholslot’, zei politierechter Kathleen Stinckens aan ‘De Ochtend’ op Radio 1.

‘Bovendien moet de veroordeelde ook instemmen met de installatie van het alcoholslot.’ Dat ligt eraan dat een alcoholslot past in een ruimer plan van werken aan een alcoholprobleem. Het heeft, volgens Stinckens, weinig zin daar mensen toe te dwingen omdat dat dan niet werkt. (belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content