Slechte gezondheid Mugabe doet Zimbabwe pijn

© Reuters

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe viert maandag zijn 87e verjaardag, maar zijn zwakke gezondheid geeft het straatarme land niet veel redenen om te feesten.

Mugabe liet onlangs in Singapore een cataractoperatie uitvoeren en volgens de Britse krant The Daily Telegraph onderging de president vorige maand ook een operatie aan de prostaat in Maleisië, al wordt dat laatste door zijn woordvoerder ontkend.

“De gezondheidstoestand van de president leidt tot heel wat bezorgdheid en zelfs wij ministers weten niet wat er precies aan de hand is”, zegt een Zimbabwaanse minister in The Zimbabwe Independent. “Er is dringend nood aan duidelijkheid want de werking van de regering begint er onder te lijden.”

Door de aanhoudende afwezigheid van Mugabe zou het kabinet in de voorbije twee maanden nog maar twee uur bijeen geweest zijn en stapelen de documenten die op een handtekening van de president wachten, zich op.

Verjaardag in stijl

Maar ondanks de geruchten over zijn slechte gezondheidstoestand wordt de verjaardag van Mugabe maandag zoals gewoonlijk op een voor het arme land extravagante wijze gevierd met feestelijke optochten. De Zimbabwanen worden bovendien opgeroepen om hun beruchte leider te eren door geld te doneren. Schoolkinderen wordt gevraagd om elk 1 dollar te storten.

Vorig jaar kostten de feestelijkheden 300.000 dollar. En dat in een land waar bijna zeven op de tien inwoners moeten rondkomen met 1 dollar per dag.

President Mugabe is al 31 jaar aan de macht en het ziet er naar uit dat de verkiezingen in Zimbabwe later op het jaar daar geen verandering in zullen brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content