Sirene

Waarom ik mij wegstop, vraagt Marlon. Dat doe ik niet. Maar als de sirenen loeien en als er zoveel volk staat te schreeuwen, heb ik de neiging om even te zwijgen. Ook al omdat een mens niet oneindig kan herhalen wat hij al jaren zegt en schrijft.
Ben wel blij dat eindelijk zo veel mensen een beetje wakker worden. Hoewel. Het zijn vooral de overtuigden die elkaar op de schouder kloppen bij het soort massamanifestaties als 0110. Maar het is inderdaad beter te spreken dan te zwijgen, alleen geldt dat niet slechts in de laatste run naar verkiezingszondag. Ik ben het helemaal eens met Hugo Camps dat het strategische zwijgen van veel politici onverdraaglijk is geworden.
Geef mij dan maar het “redelijk onverzettelijk” zijn van iemand als Karel De Gucht.
We zullen het Vlaams Belang niet met marketingtrucs bestrijden. Dat zul je zondag wel merken, vrees ik helaas.

Zoals Tarik Fraihi op KifKif suggereert: het zijn niet de goed geïnformeerden die het verschil zullen maken. En die goed geïnformeerde Vlamingen van een andere culturele origine waren er ook op 0110. Wel waren we even vergeten dat het Ramadan is, oeps.

Honderdduizend mensen in Brussel, Gent en Antwerpen. Daartegenover een al lang actief legertje mensen die internetfora en lezersrubrieken continu bestoken met voorgekauwde verhalen uit de propagandamachine van een extreem-rechtse partij. En maar bitter weinigen, die zoals Luc Huyse vandaag in De Standaard, het wagen een échte analyse te maken van een vederlicht partijprogramma en perfide communicatie die nergens op stoelen en toch de grote massa bang maken voor de “wurggreep van angst en onzekerheid” maar daar weinig positiefs tegenover stellen. Alleen repressie.

Een positief signaal als dat van 0110 is goed. Vooral ook omdat een paar populaire artiesten als Laura Lynn en Helmut Lotti de banbliksems van het VB hebben getrotseerd. Daarmee hebben ze veel van hun fans tegen de haren ingestreken en een paar maar misschien tot denken aangezet.
Maar of het zoden aan de dijk heeft gezet, zullen we pas zondagavond weten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content