Jean Marie de Meester (Rood!)

Sinterklaas en Zwarte Piet zijn het bekendste interraciaal homokoppel van België en Nederland

Jean Marie de Meester (Rood!) Advocaat en voorzitter van Rood! West-Vlaanderen

Zwarte Piet en Sinterklaas zijn het voorbeeld van moderniteit. Een blanke man die met één of zelfs meerdere zwarte mannen samenwoont in Spanje en jaarlijks voor een party naar het Noorden komt om cadeau’s uit te delen. Het weze duidelijk voor Jean Marie de Meester: Sinterklaas en Zwarte Piet zijn het bekendste interraciaal homokoppel van België en Nederland.

Een zwarte dag: via de media mocht ik vernemen dat Zwarte Piet persona non grata moet zijn omdat hij bij uitstek een symbool zou zijn van slavernij, racisme en de blanke suprematie. Mijn wereldbeeld stortte in want ik heb de figuur van Zwarte Piet nooit gezien als racistisch, als symbool van slavernij of laat staan als een voorbeeld van blanke suprematie.

Integendeel, zwarte Piet en Sinterklaas zijn voor mij het voorbeeld van moderniteit. Een blanke man die tezamen met één of zelfs meerdere zwarte mannen samenwoont in Spanje en jaarlijks voor een party naar het Noorden komt om cadeau’s uit te delen. Voor mij was het van jongs af aan duidelijk: Sinterklaas en Zwarte Piet zijn het bekendste interraciaal homokoppel van België en Nederland.

Ik hoor u al lachen en denken ‘wat een p(r)ietpraat’. Maar de tekenen zijn overduidelijk. Je moet geen Sigmund Freud zijn om de homoseksuele tekenen in het Sinterklaasverhaal te onderkennen.

Zwarte Piet schuift elke nacht door de schacht van de schoorsteen. ’s Nachts! Niet overdag. En wat doen mensen nog ’s nachts? Inderdaad! En die schacht van de schoorsteen. Moet ik er een tekeninkje bij maken? Qua symboliek kan dat tellen.

En laten we dan maar zwijgen over de roede van zwarte piet. Neem er eens de Dikke van Dale bij: roede staat naast ‘samengebonden twijgen’ ook voor het mannelijk lid. Als zelf De Dikken het al zegt.

En als kers op de taart: de zak van Sinterklaas, die gedragen wordt door Zwarte Piet en die op het einde van zijn toer ’s avonds leeg is. I rest my case zou Jef Vermassen in authentiek Dendermonds zeggen. Had Vladimir Poetin een paar honderd jaar geleden hier geleefd, hij had zeker een wet ingevoerd die dergelijke homopropaganda voor kinderen verbood.

Sinterklaas en Zwarte Piet zijn het bekendste interraciaal homokoppel van België en Nederland

Ik vrees nu wel dat ik met dit artikel de hele homobeweging over mij zal krijgen – hopelijk enkel figuurlijk, want een deel van de beweging bestaat uit lesbiennes – daar ik de eeuwenlange wervingsbasis voor holebi’s in de lage landen nu wel prijs gegeven heb. Het risico bestaat dat na mijn onthulling we volgend jaar enkel nog Sinterklaas en Blanke Mien over de vloer zullen krijgen. Met alle gevolgen van dien.

Uiteindelijk kom ik bij mij aanklacht. Een zekere Jamaicaanse professor Verene Shepherd, hoofd van de VN-werkgroep die zich buigt over de rol van Zwarte Piet meent dat de figuur van Zwarte Piet racistisch zou zijn. Eigenlijk bedoelt ze dat Sinterklaas en Zwarte Piet teveel het homo-ideaal propageren. Trouwens, zij kan het weten want ze komt uit een van de meest homofobe landen ter wereld waar op homoseks tot 10 jaar gevangenisstraf staat.

Maar ‘first things first‘ moet ze gedacht hebben, en het vermoorden of gevangen zetten van holebi’s in haar land kan nog even wachten. De Zwarte Piet-discussie is urgenter.

Als de VN toch zo graag zaken onderzoekt, dan kan ze zich ook eens buigen over Samson en Gert. Wat moeten wij immers wel niet denken van AlbertOOOOO, de stereotiepe homoseksuele kapper met roze schort en kapsones van een doorwinterde relnicht? Hoeveel jonge homo’s zijn door het kijken naar Samson en Gert niet weer de kast in gevlucht (de deur hard dichtgetrokken en de sleutel van de kastdeur in een bodemloze put geworpen). Dat men daar maar dan eens onderzoek naar doet bij de VN!

Ik ben dan ook naarstig op zoek naar het adres van de VN zodat ik een klacht kan wegens het aanzetten tot homofobie. Trouwens… wie had zich überhaupt kunnen indenken dat ik het ooit zou opnemen voor een katholieke bisschop en zijn homovriend. The times they are a-changin’ my friend, yes they are …

Partner Content