‘Sharia4Belgium wilde met 5 activiteiten de democratie omverwerpen’

Jejoen Bontinck (3e van links) en Fouad Belkacem (4e van links) in de rechtszaal © Belga Image

Op het terrorismeproces rond Sharia4Belgium heeft het openbaar ministerie (OM) in zijn rekwisitoor het ontstaan en de ideologie van de groep geschetst.

Sharia4Belgium werd op 3 maart 2010 opgericht door Fouad Belkacem en Feisal Y., nadat de Brit Anjem Choudary (leider van het verboden Islam4UK) had laten verstaan dat hij ook een Belgische afdeling wilde. Sharia4Belgium maakte zijn eerste publieke optreden op 31 maart 2010 door een lezing te verstoren van de Nederlandse schrijver Benno Barnard aan de Universiteit Antwerpen.

Op de website van de Sharia4Belgium werden geregeld video’s en teksten geplaatst waarin het jihadistisch salafisme werd verkondigd.

‘Sharia4Belgium schildert het democratische Westen af als de vijand van de islam die moslims wil onderdrukken,’ stelde federaal aanklager Ann Fransen.

5 activiteiten

De doelstelling van Sharia4Belgium was dan ook het omverwerpen van de democratie en het installeren van een islamitische staat. Om dat doel te bereiken, richtte de groepering zich volgens het OM op vijf activiteiten: het verspreiden van de ideologie via de website en sociale media, het rekruteren van jonge moslims via de ‘streetdawa’s’ of straatpreken, hun indoctrinatie via langdurige ideologische en fysieke trainingen, gewelddadige acties in België en de gewapende strijd in Syrië.

Sancties

De activiteiten werden gepland in een pand aan de Dambruggestraat 17 in Antwerpen, de vaste ontmoetingsplek van Sharia4Belgium. Uit een teruggevonden schema blijkt dat er per week vijf momenten voor ideologische en religieuze training waren, alsook voor gevechtstraining. Deelname aan die lessen en trainingen was niet vrijblijvend: de rekruten werden aangespoord via sms om te komen en bij afwezigheid volgden sancties.

Jejoen Bontinck komt aan op het proces tegen Sharia4Belgium.
Jejoen Bontinck komt aan op het proces tegen Sharia4Belgium.© BELGA

Geïndoctrineerd

De jongeren werden geïndoctrineerd met de jihadistisch salafistische leer. Het openbaar ministerie las schrijnende getuigenissen voor van de moeder van Jejoen Bontinck en van een vader die zijn drie zonen naar Syrië zag vertrekken. Hij verklaarde tegenover de speurders dat zijn jongens gehersenspoeld werden door Sharia4Belgium.

Ook Jejoen zelf legde verklaringen in die trant af. ‘Belkacem was mijn geestelijke leider. De manier waarop hij praatte, was uniek. De lessen werkten als een spuit: ik werd volledig opgezogen door de organisatie en haar ideeën. Zonder dat was ik nooit naar Syrië vertrokken’, citeerde gedelegeerd federaal magistraat Luc Festraets uit Jejoens verhoor.

Geweld

Als de rekruten voldoende doordrongen waren van de ideologie namen ze deel aan gewelddadige acties. Op 3 maart 2010 verstoorden ze de lezing van Benno Barnard aan de Universiteit Antwerpen, op 28 december 2011 werd er geweld gebruikt tegen de politie bij een uit de hand gelopen streetdawa, op 31 mei 2012 was er het nikabincident in Sint-Jans-Molenbeek en op 15 september 2012 was een protestactie tegen de film ‘Innocence of Muslims” in Antwerpen.

Vanaf augustus 2012 vertrokken alle leidinggevende figuren binnen Sharia4Belgium – behalve Fouad Belkacem – en 99 procent van de leden van de harde kern naar Syrië.

Belkacem onbetwiste nummer één

'Sharia4Belgium wilde met 5 activiteiten de democratie omverwerpen'

Het openbaar ministerie lichtte ook de rol van elk van de 46 beklaagden toe. Fouad Belkacem (foto) kwam daarbij naar voor als dé leidinggevende figuur bij uitstek: oprichter, woordvoerder, verspreider van de ideologie en internationaal contactpunt voor gelijkgestemde broeders als de Brit Anjem Choudary.

Belkacem had bij alle activiteiten van Sharia4Belgium een leidinggevende functie. Hij verspreidde de salafistisch jihadistische ideologie van de groepering, rekruteerde leden en stond in voor de indoctrinatie. Onder anderen Jejoen Bontinck, Elias T. en Walid L. legden verklaringen af over de inspirerende manier waarop hij les gaf. Ze omschreven Belkacem als hun spiritueel leider en keken enorm naar hem op.

Hij was ook de aanstoker van gewelddadige acties. Zo stuurde hij jongeren telefonisch aan om het politiecommissariaat in Sint-Jans-Molenbeek af te breken na het nikabincident op 31 mei 2012. Hij zette volgens het openbaar ministerie doelbewust aan tot haat en geweld en het massale vertrek naar Syrië is daar het logische gevolg van.

Andere beklaagden duidden hem aan als de onbetwistbare nummer één binnen Sharia4Belgium. Hij nam de beslissingen, weliswaar bijgestaan door de ‘shura’, maar de eindverantwoordelijkheid lag bij hem.

Provoceren

Gedelegeerd federaal magistraat Luc Festraets overliep ook de (weinige) verklaringen die Belkacem zelf had afgelegd tijdens het onderzoek. Hij erkende daarin dat hij Sharia4Belgium oprichtte, maar betwistte dat het een gewelddadige organisatie was. Ze werd ook opgedoekt toen hij in de gevangenis belandde. Hij ontkende voorts dat er gevechtstrainingen werden gehouden, zei dat de filmpjes enkel bedoeld waren om te provoceren en alles wat hij over de jihad vertelde, was pure theologie. Hij had ook nooit iemand aangezet om naar Syrië te vertrekken.

Belkacem gedroeg zich tijdens de verhoren al even provocerend als in de filmpjes die hij maakte. ‘Hij schold de onderzoekers uit voor randdebielen en zei dat de onderzoeksrechter de hoogste boom in kon. Het dossier vond hij maar knip- en plakwerk’, aldus Festraets.

Intussen is ook Bilal E.M. op het proces verschenen, wat het totale aantal van aanwezige beklaagden op negen brengt. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content