Schueremans schiet voorstel geluidsnormen af

Een muziekfestival van internationale allure zou bijna onmogelijk worden, aldus de organisator van Rock Werchter.

Herman Schueremans, Vlaams parlementslid voor Open VLD en organisator van Rock Werchter, verwerpt het voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu en Cultuur Joke Schauvliege inzake maximale geluidsniveaus voor muziek.
Schauvliege (CD&V) maakte woensdag bekend dat ze een getrapt systeem van maximale geluidsniveaus van respectievelijk 90, 95 en 100 decibel heeft uitgewerkt om gehoorschade te beperken.

Concert- en festivalorganisatoren kiezen zelf de categorie waarin ze ondergebracht worden, maar moeten een aantal flankerende maatregelen nemen. Schueremans liet donderdag weten dat het voorstel wat hem betreft de Vlaamse muziekwereld bedreigt.

Volgens de festivalorganisator roept het voorstel een schier onmogelijke ‘betutteling en administratieve overlast’ in het leven voor wie versterkte muziekoptredens wil organiseren.

‘Niet werkbaar’

De regels die Schauvliege voorstelt maken het zo goed als onmogelijk om nog een muziekfestival van internationale allure te organiseren en stellen ook kleine, amateur-organisatoren van muziekoptredens voor onoverkomelijke problemen, ldus Schueremans.

Hij wijst erop dat de festivalorganisatoren een jaar geleden met een charter nochtans al hebben aangetoond dat ze bereid zijn de problematiek van de gehoorschade ernstig te nemen.

Volgens Schueremans jaagt het voorstel van Schauvliege de rganisatoren op kosten, is het niet werkbaar en te ingewikkeld en roept het een zoveelste administratieve rompslomp in het leven.

‘De regel dat het geluidsvolume op alle activiteiten waar min-zestienjarigen aanwezig zijn, onder de drempel van 95 decibel moet blijven, maakt de organisatie nagenoeg onmogelijk’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content