Schild & Vrienden: politiek reageert afwijzend op Pano-reportage, kandidaten van N-VA-lijsten geschrapt

Beeld uit de Pano-reportage over Schild en Vrienden. © vrt

De kandidaat op de N-VA-lijst in Aalst die genoemd wordt in de Pano-reportage over Schild & Vrienden, zet zelf een stap opzij en gaat van de lijst. Hetzelfde geldt voor Dennis Laveaux in Maaseik. Verschillende N-VA-kopstukken stellen dat leden van de ultrarechtse jongerenbeweging ‘geen plaats hebben bij N-VA’. Voorzitter Bart De Wever: ‘We gaan dit opkuisen’.

S. E., de kandidaat op de N-VA-lijst in Aalst die genoemd wordt in de Pano-reportage over Schild & Vrienden, zet zelf een stap opzij en gaat van de lijst. Dat zegt burgemeester van Aalst Christoph D’Haese (N-VA) op Facebook.

E. heeft zelf gereageerd. ‘Ik ben helaas de genoemde Aalstenaar in de Pano-reportage, alhoewel ik slechts één meme geplaatst heb en dit anderhalf jaar geleden’, zegt de jongeman. ‘Ik veroordeel elke vorm van racisme en verdedig de inclusieve lijn van de N-VA. De framing binnen de reportage is zo groot dat ik dit niet uitgelegd krijg. Ik zet een stap opzij van de lijst omdat ik absoluut niet wens dat ons lokaal project van de N-VA met haar sterke programma en beleid onder leiding van onze burgemeester en schepenen in gevaar komt.’ N-VA-Aalst neemt akte van de beslissing, zegt D’Haese.

De plaats wordt ingevuld door de 19-jarige Brecht Moens uit Moorsel. ‘N-VA Aalst distantieert zich volledig van de ‘memes’ en ranzige beelden die in de Pano-reportage over ‘Schild en Vrienden’ te zien waren. De kandidaten die een Facebook-link hebben, verbreken deze. Een Facebook-vriendschap betekent overigens niet dat men het eens is met ‘memes’ die in andere, geheime groepen worden gepost’, zegt D’Haese nog.

In Maaseik zet Dennis Laveaux, ook lid van de beweging, een stap opzij. Hij stond op de 20ste plaats van de N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. De Maaseikse N-VA distantieert zich van de beweging. ‘Voor N-VA Maaseik kunnen racisme en antisemitisme niet door de beugel. Dennis Laveauxwordt op onze lijst vervangen door een andere kandidaat’, stelt N-VA Maaseik in een Facebook-bericht.

In Sint-Niklaas neemt de 25-jarige Igor Praet ontslag als voorzitter van Jong N-VA. Hij trekt zich ook terug als kandidaat op de N-VA-lijst voor de verkiezingen. Dat bevestigt Peter Buysrogge, N-VA-Kamerlid en schepen in Sint-Niklaas.

‘Hij heeft ons ook gezegd dat hij zich distantieert van het gedachtegoed en de praktijken van die organisatie. Dat hij verbonden was aan Schild & Vrienden was wel nieuw voor ons’, legt N-VA-schepen Peter Buysrogge uit.

Ook in Puurs-Sint-Amands wordt een lokaal N-VA-lid aan Schild & Vrienden gelinkt.Jorden Dewachter is van de lijst geschrapt, meldt lijsttrekker Jan Van Camp. Hoewel hij eerder op donderdag nog zei dat Dewachter slechts zijdelings betrokken was bij Schild & Vrienden, middels ‘likes’ op sociale media, is uiteindelijk toch ‘in onderling overleg’ besloten om zijn kandidatuur in te trekken.

Van Camp zei de lokale N-VA-jongeren te willen oproepen ‘voorzichtig te zijn met dit soort dingen’. Ook in Bornem dook met Thomas Decat de naam van een jonge N-VA’er op bij Schild en Vrienden. Decat staat op de vijftiende plaats voor de komende gemeenteraadsverkiezingen en is voorzitter van Jong-N-VA Klein-Brabant, waar trouwens ook Dewachter actief bij is. Bornems lijsttrekker Kristof Joos wil voorlopig niet reageren op de aantijgingen.

Op de N-VA-lijst in Lubbeek staat Nick Peeters op plaats 14. Ook hij heeft een link met Schild & Vrienden, al benadrukt hij zelf dat ‘zijn engagement het laatste jaar fel verminderd is’. Peeters had ook nooit weet van racistische berichten of foto’s, zegt hij. ‘Dat zijn groepen waar ik geen lid van was’. N-VA-staatssecretaris Theo Francken, die de lijst trekt in Lubbeek, reageerde nog niet.

In Stekene trekt de 21-jarige Thomas Maes zich terug als kandidaat op de CD&V-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat laat de plaatselijke CD&V-afdeling donderdagavond weten. Maes zegt ‘slechts één keer aanwezig te zijn geweest op een activiteit van Schild & Vrienden’. ‘Ik sta helemaal niet achter de doelstellingen van de S&V-kring. Die staan zelfs haaks op mijn christendemocratische overtuiging’, aldus Maes. ‘In het huidige klimaat kan ik evenwel niet meer politiek functioneren in Stekene.”

‘Twintigtal Jong N-VA-leden op één of andere manier betrokken bij Schild & Vrienden’

De jongerenafdeling van N-VA telt een twintigtal leden die ‘op een of andere manier’ betrokken zijn bij Schild & Vrienden. Dat zegt jongerenvoorzitter Tomas Roggeman. De partij zal alle mogelijke betrokkenen aanspreken en daarna zien welke stappen kunnen worden ondernomen, zegt hij, maar ‘het is duidelijk dat een lidmaatschap van Schild & Vrienden onmogelijk te combineren is met een lidmaatschap van N-VA’.

Jong-N-VA distantieert zich net als de overkoepelende partij van Schild & Vrienden, zegt Roggeman. ‘Ook wij zijn geschrokken van de reportage van gisteren’, zegt hij. De jongerenafdeling heeft een twintigtal jongeren onder de rangen die mogelijk banden hebben met de ultrarechtse jongerenbeweging, op een totaal van 3.800 leden, klinkt het. ‘Dat gaat natuurlijk in verschillende gradaties: van een like op Facebook, tot deelnemen aan een actie of zelfs meedoen aan dat soort van neonazistische praat. In dat laatste geval is het zeker duidelijk dat ze niet bij de partij thuishoren’, klinkt het.

Jong-N-VA gaat alle betrokkenen nu aanspreken en zien welke stappen kunnen worden ondernomen. ‘Ze kunnen uit de jongerenafdeling en uit de partij als geheel worden gezet’, benadrukt Roggeman. .

‘Opkuisen’

N-VA-voorzitter Bart De Wever reageerde in een interview aan De Morgen op de extremistische retoriek bij Schild & Vrienden. Hij is geschrokken van de reportage, zegt hij, maar belooft dat het probleem wordt aangepakt. ‘Mijn moeder zei altijd dat je proper op jezelf moet zijn. Dat gaan we ook doen.’

De voorzitter kent de betrokken N-VA’ers niet, benadrukte hij, maar de partij gaat hen nu aanspreken. Of ze ook meteen uit de partij worden gezet, wil De Wever niet gezegd hebben. ‘We moeten eerst bekijken wat ze precies hebben gedaan en wat ze wisten van die extremistische boodschappen. In een rechtsstaat verdient iedereen een faire kans.’

‘Ik weet welke oefening de media nu gaan starten: guilty by association. Dat hebben we nog al meegemaakt. Maar we gaan dit opkuisen en we gaan verder’, benadrukt de voorzitter. ‘Als mensen effectief willen infiltreren, dan wijzen we hen de deur.’

Zuhal Demir: ‘Leden van Schild en Vrienden hebben geen plaats bij N-VA’

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir vindt dat leden van Schild & Vrienden geen plaats hebben bij haar partij N-VA. Dat zei ze vandaag in De Ochtend (Radio 1).

‘Het feit dat sympathisanten van Schild & Vrienden zeggen dat ik niet behoor tot hun volk staat in schril contrast met wat we zeggen en denken over die Vlaamse identiteit, die inclusief is’, zei Zuhal Demir. ‘Wat mij betreft horen die jongeren niet thuis bij ons, maar nergens eigenlijk’. Onder meer in Aalst zouden leden van Schild & Vrienden op de verkiezingslijst van N-VA staan.

De partij zal een gesprek met de man voeren om ‘alles na te gaan’, maar de betrokkene zou nu in het buitenland zijn. ‘Maar als het klopt, dan hoort die man niet op te komen’, aldus Demir.

Politiek reageert afwijzend:

Verschillende politici hebben op twitter al gereageerd op de Pano-reportage over de conservatieve organisatie Schild & Vrienden.

‘Je zou ermee kunnen lachen. Je zou het kunnen wegzetten als domheid. Maar dat zou minimaliseren zijn. Dit is iets om ons echt zorgen over te maken. Niet mijn Vlaanderen’, reageerde CD&V-voorzitter Wouter Beke. Zijn partijgenote en minister van Onderwijs Hilde Crevits zegt ‘diep geraakt’ te zijn. ‘De hele week ging het (terecht )over het niveau en lat van ons onderwijs. Vanavond (na de uitzending woensdagavond, red.) wordt opnieuw pijnlijk duidelijk dat we bovenal nood hebben aan burgerschap. In eindtermen & nog meer in realiteit, als samenleving’, zei ze op twitter.

‘Geen respect voor andersdenkenden, vrouwen, mensen met kleur… Dromen van knokploegen en stoer doen met wapens. Heldhaftig lachen met stervende baby’s. En dan de mond vol hebben over Westerse waarden? Dat is het soort schild en vrienden dat niemand nodig heeft. Zoek hulp! ‘, zegt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir.

Groen-voorzitter Meyrem Almaci zegt ‘dat dit niet zonder gevolgen mag blijven’. Haar Open Vld-collega Gwendolyn Rutten zit op dezelfde lijn. ‘Fascisme dringt door tot in het hart van de universiteit en de jeugdraad. Dit kan niet zonder gevolgen blijven. Optreden met alle juridische middelen die er zijn’, tweet ze.

‘Schild en Vrienden ontmaskerd. Gevaarlijke rechtse radicalisering die we niet mogen tolereren. Moet grondig onderzocht worden door justitie. Mag niet zonder gevolg blijven’, zegt ook Vlaams parlementslid voor sp.a Yasmine Kherbache.

‘Ik heb gisteren afgrijselijke mensonterende zaken gezien. Dit is niet mijn Vlaanderen en zijn niet mijn waarden’, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). ‘De Vlaamse jeugd mag best weerbaarder zijn maar dat betekent net samen vechten voor onze grondwaarden en dus tegen racisme, antisemitisme en seksisme’, aldus Francken. ‘Onderzoek moet aantonen wie juist wat gepost/geliked heeft’, tweet hij donderdagochtend.

In De Morgen en Het Laatste Nieuws reageert N-VA-woorvoerder Joachim Pohlmann op de reportage. ‘Als deze praktijken plaatsvinden bij Schild & Vrienden -en wij hebben geen indicatie om aan te nemen dat dat niet zo zou zijn – dan is dat walgelijk en al te gortig’, zegt hij in de kranten. Met N-VA-kandidaten die actief zijn bij Schild & Vriend zal een gesprek worden aangegaan. ‘Je moet natuurlijk eerst luisteren naar hun verhaal en wat daar gaande is, maar daarna zullen wij de gepaste stappen ondernemen’.

Partner Content