Schild & Vrienden: Francken houdt Lubbeekse N-VA-kandidaat aan boord

Theo Francken © Belga

In Lubbeek heeft lijsttrekker Theo Francken beslist om kandidaat Nick Peeters niet van de N-VA-lijst te schrappen ondanks zijn banden met de ultrarechtse groepering Schild & Vrienden.

Nick Peeters staat op de veertiende plaats op de N-VA-lijst in Lubbeek. Na de ophefmakende Pano-reportage van woensdagavond benadrukte hij reeds dat zijn engagement met betrekking tot Schild & Vrienden het laatste jaar fel verminderd is. Peeters zegt dat hij ook nooit weet had van racistische berichten of foto’s. ‘Dat zijn groepen waar ik geen lid van was’.

Na een gesprek met Peeters heeft lijsttrekker Theo Francken besloten dat er ‘momenteel geen aanwijsbare redenen zijn om aan die uitleg te twijfelen’, meldt De Standaard.

Dat intussen foto’s opdoken waarop Peeters in een T-shirt van Schild & Vrienden het woord neemt op bijeenkomsten van de organisatie, verandert voor Francken niets aan de zaak.

In De Afspraak op vrijdag op Canvas bevestigde Francken dat hij Peeters goed kent, hem de voorbije dagen meermaals heeft gesproken en geen redenen ziet om aan hem te twijfelen. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie benadrukte dat het belangrijk is om geen heksenjacht te ontketenen en te onderzoeken wat er binnen de geheime chatgroepen van Schild & Vrienden precies door wie gepost of geliket is.

Donderdag zetten al verscheidene N-VA-kandidaten wegens hun betrokkenheid bij Schild & Vrienden een stap opzij.

Partner Content