‘Schietpartij Joods Museum wellicht terroristische aanslag’

De federale politie heeft drie videofilms en twee stilstaande beelden verspreid van de dader van de schietpartij in het Joods Museum in Brussel. © Belga

Het onderzoek naar de schietpartij op de Brusselse Zavel, waarbij drie doden vielen, komt in handen van het federaal parket. Die beslissing wijst erop dat de speurders ervan uitgaan dat het om een terroristische aanslag gaat.

“Uit de analyse van het dossier en de beelden blijkt dat het gaat om iemand die zeer koelbloedig en doelbewust handelde”, zegt parketwoordvoerster Ine Van Wymersch. “Dat is een van de elementen, naast onder meer de nationaliteit van de slachtoffers, die heeft doen besluiten dat het federaal parket bevoegd is.”

Die beslissing wijst erop dat de speurders ervan uitgaan dat het om een terroristische aanslag gaat, aangezien het federaal parket als enige bevoegd is voor terrorismedossiers, maar volgens de parketwoordvoerster is aan de juridische kwalificaties vooralsnog niets veranderd.

Het vierde slachtoffer van de schietpartij is intussen nog steeds in leven, al blijft zijn toestand uiterst kritiek, aldus nog parketwoordvoerster Van Wymersch.

Bij de schietpartij zaterdagmiddag kwamen drie mensen om: twee Israëlische toeristen en een vrijwilligster van het museum. De man die zwaargewond raakte, zat aan het onthaal.

De politie verspreidde drie videofilms en twee stilstaande beelden waarop de dader van de schietpartij te zien is. In twee videofilms is de dader te zien die over straat wandelt. Op de beelden van de derde film is te zien hoe de dader in het Joods Museum een vuurwapen uit een tas haalt, begint te schieten, en weer wegvlucht. Ook een van de stilstaande beelden die de politie verspreidde, toont hem al schietend. Naast een ander stilstaand beeld, van de dader op straat, en een plannetje van de omgeving van het museum toonde de politie ten slotte nog de afbeelding van een kalasjnikov-schoudervuurwapen met uitklapbare kolf waar de dader van gebruik zou gemaakt hebben.

Of er na de verspreiding van de beelden al tips zijn binnengelopen, kon het parket voorlopig niet zeggen. De beelden worden wel maximaal, en dus ook internationaal verspreid. Ook op de vraag of er een link is met de schietpartij in Parijs, waarbij zaterdagavond twee joodse mensen omkwamen, kon het parket niets kwijt. “Dat maakt allemaal voorwerp uit van het onderzoek”, klonk het. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content