Minderhedenforum

‘Schat, kies je voor eten of seks?’

Minderhedenforum Vertegenwoordigt etnisch-culturele verenigingen en geeft mensen met een migratieachtergrond een stem

‘Vrienden en familieleden vragen zich geregeld af waarom ik, als Turkse moslim en vrouw, seksuologe werd’, schrijft Semiye Tas. ‘Het was nochtans een bewuste keuze. Een relatie staat of valt niet met seks, maar belangrijk is het wel.’

Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum, krijgt elke week een forum op Knack.be. De ene week schrijft Van Bellingen zelf over wat relevant is. De andere week geeft hij zijn pen en forum door aan iemand van zijn achterban. Vandaag: Semiye TAS, seksuologe en relatietherapeute.

Was het alle dagen Valentijn, ik zou minder werk hebben als seksuologe en relatietherapeute. Veel koppels denken er op 14 februari aan om hun geliefden aandacht te schenken met bloemen, kaarten of een etentje. En hoewel Valentijn in veel landen en culturen een commerciële hoogmis werd, verlang ik toch dat mijn lief aan mij denkt.

Vrienden en familieleden vragen zich geregeld af waarom ik, als Turkse moslim en vrouw, psychotherapeute en seksuologe werd. En of mijn ouders wel weten welk beroep ik doe. Dit heb ik niet alleen van anderstaligen gehoord, ook Vlamingen vinden dit vreemd.

Praatgroep

Het was nochtans een bewuste keuze. Toen ik nog als psychiatrisch verpleegkundige werkte, kreeg ik gereld vragen over intimiteit en seksualiteit van de patiënten. Tijdens mijn nachtdiensten in het ziekenhuis vroegen mijn Vlaamse en Franstalige collega’s: ‘Semiye, vertel eens, is masturbatie oké in een relatie?’. En zo ontstond een praatgroep in het ziekenhuis, onder collega’s.

Omdat de praatgroep succes had, breidde ik het concept uit naar anderstaligen. Ooit vroeg een Turkse vrouw van eind in de zestig me ‘Meisje, waarom ben je niet eerder in mijn leven gekomen?’ Ze had tranen in haar ogen. Ik was stomverbaasd. Dit greep mij zo aan dat ik nog meer geloofde in mijn werk als seksuologe en psychotherapeute.

Seks is niet fundament, wel de cement

Een relatie staat of valt niet met seks, maar belangrijk is het wel. Het zijn vaak de minnaars en minnaressen die dat goed begrepen hebben. Seks vormt niet het fundament waarop het huis is gebouwd, maar is wel de cement. Het verhaal van de drie biggetjes vormt hier een goede metafoor. Als je een huis bouwt zonder cement, kan dat na een hevige storm instorten. Want cement, seks, zorgt voor binding tussen twee geliefden. De boze wolf, de indringende minnaar in de relatie, heeft dat goed geobserveerd.

‘In bed worden immers de plooien gladgestreken’. Zo gaat het gezegde. En inderdaad. Kleine irritaties die zich overdag opstapelen en weinig met echte problemen hebben te maken, worden in bed gedeletet.

Voor diepe of oude plooien heb je wel extra hulp nodig, die laten zich moeilijk gladstrijken. Spijtig genoeg vinden veel koppels sneller hun weg naar advocaten dan naar de hulpverlening. Seksuele of psychologische hulpverlening wordt nog altijd gezien als een luxeprobleem waarop wordt bespaard. Wat ik opmerk in mijn praktijk, is dat mensen makkelijker geld uitgeven aan een nieuwe gsm dan aan therapie.

Voorzorgsmaatregelen

In België moet een auto ook elk jaar naar de keuringdienst en als die niet in orde is, krijg je een rode kaart. Het is een maatregel om te voorkomen dat een auto defect en ongekeurd op de baan komt. Waarom neemt een koppel niet dezelfde voorzorgsmaatregelen?

Op televisie komt het thema relaties en seksualiteit moeilijk aan bod, of toch zelden in ernstige programma’s. Ik zie vooral veel kookprogramma’s. Mensen geloven nog altijd dat de liefde door de maag gaat. In mijn 10 jaar ervaring als seksuologe en psychotherapeute heb ik nooit een persoon gezien of gehoord die wilde scheiden omdat de vrouw of de man niet kon koken. Dus, beste media, stop daarmee. Geef ons programma’s die ons helpen onze relatie op te frissen of te herstellen.

Scheiden wordt stilaan de norm. Ook koppels van buitenlandse bodem of gemengde koppels hebben zich goed aangepast, want uit elkaar gaan is stilaan ook voor hen gemeengoed. Investeer in je relatie en zoek hulp als het moeilijk wordt. Als psychotherapeute en seksuologe ben ik er van overtuigd dat als je een persoon helpt, je mogelijk een koppel redt en op zijn beurt een gezin. Het is aan u om te kiezen, eten of seks. Ik wens u een fijne Valentijnsdag toe.

Semiye TAS, seksuologe en relatietherapeute

Partner Content