Sanne Smets krijgt vijf jaar met uitstel

© Belga

Voor het hof van assisen in Leuven is Sanne Smets veroordeeld tot vijf jaar met uitstel voor het opzettelijk doden van haar pasgeboren dochter.

Op de slotdag van het assisenproces hoopten de advocaten van Sanne Smets uit Kessel-Lo (Leuven) op clementie van de jury zodat ze in de toekomst haar therapie zou kunnen voortzetten. Ze vroegen aan de volksjury om Sanne een straf met uitstel te geven zodat ze nog enige toekomst zou hebben. In haar woord tot de jury vroeg de beschuldigde zelf om een tweede kans.

Raadsman Michiel Van Kelecom maakte duidelijk dat hij heel goed begreep dat de daden van Sanne Smets niet straffeloos kunnen blijven. Ze bracht haar pasgeboren dochtertje op de ochtend van 29 september 2008 om. “Een mogelijke terugkeer naar de cel boezemt haar angst in. Het leven in de gevangenis is geen lachertje, deze situatie is zeker niet vergelijkbaar met criminelen die van de cel een tweede thuis hebben gemaakt. Ik vrees dat haar vorderingen in therapie in de gevangenis tenietgedaan zullen worden”, aldus de raadsman van het Chiromeisje.

‘Boetedoening, heropvoeding en preventieve werking’

Haar straf moet een goed evenwicht vertonen tussen drie factoren: boetedoening, heropvoeding en preventieve werking. “Qua boetedoening zat ze al zeven maanden in voorhechtenis en wordt ze dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van haar daden, en die gaat ze niet uit de weg. Sanne slaapt dagelijks in haar slaapkamer waar het drama gebeurde en wil en zal het nooit vergeten. Ze zal haar leven beteren en aan haar persoonlijkheid werken indien de jury dat toestaat in de vorm van therapie.”

Pleidooi voor milde straf

Een celstraf zou haar vooruitgang volgens de advocaat bruusk stoppen. “Hopelijk beseft de jury dat ze het pad wil blijven bewandelen waarop ze zich momenteel begeeft. Daarom vraag ik een celstraf met uitstel van minimaal drie en maximaal vijf jaar zodat ze verder kan werken zoals ze nu bezig is. Dit op voorwaarde uiteraard dat ze thuis blijft wonen, haar werk kan behouden en ze haar therapie blijft volgen”, aldus de verdediging. “Sanne heeft zichzelf ondertussen ontpopt als onmisbare werkkracht bij MS-Liga Vlaanderen en een fijne teamgenote bij haar volleybalclub. Een milde straf lijkt me opportuun”, aldus Van Kelecom.

Vijf jaar met uitstel

Het hof van assisen heeft het pleidooi van raadsman Van Kelecom gevolgd. Sanne Smets krijgt vijf jaar met uitstel. In het arrest wordt Smets een gebrek aan respect voor het leven en voor de integriteit van haar pasgeboren dochter verweten. Als verzachtende omstandigheden komen het blanco strafblad en de volgehouden inspanningen naar voren die Smets deed op het vlak van therapie en begeleiding. Belangrijk is ook het tijdsverloop sinds de feiten op 29 september 2008.

De jonge vrouw moet zich de volgende vijf jaar wel houden aan een reeks voorwaarden. Ze moet een vaste woonplaats en vaste werkplek hebben en bovendien verdere begeleiding volgen. Daarnaast moet Smets de gerechtskosten van bijna 19.000 euro betalen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content